En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person stående i en översvämmad miljö med döda träd i bakgrunden. Den högra sektionen visar en annan person som arbetar vid vattnet nära en båt, omgiven av stillastående vatten och trädstammar. Himlen är klar med få moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den populära Nakurusjön plågas av stora översvämningar och de världsberömda flamingorna har nästan försvunnit, och med dem även turisterna. Foto: Johan Ripås

Flamingokris i Kenya: ”Nästan borta”

Publicerad

Vissa sjöar i Rift Valley i Kenya har stigit över tio meter de senaste decennierna. Vägar och byar ligger nu under vatten. I Nakurusjön har de världsberömda flamingorna nästan försvunnit på grund av det stigande vattnet.

Vattnet i Nakurusjön började stiga kraftigt för omkring tio år sedan och den blir allt större.

– Sjöns yta har nästan fördubblats, säger miljöforskaren Jackson Raini.

Nationalparkens yta runt sjön har krympt i takt med att Nakurusjön vuxit. På vissa håll har den slukats helt av vattnet och nått kringliggande byar.

– Mitt hus ligger nu där ute i sjön, säger David Kakhoro och pekar på resterna som sticker upp ur vattnet.

Den växande Nakurusjön har inneburit en katastrof för många människor. Sjön är också världsberömd för sina enorma mängder av rosa flamingor. Men de är nu nästan helt borta.

Se videon ovan om varför sjöarna i Rift Valley sväller och varför flamingorna försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.