Xi Jinping skakar hand med Senegals president Bassirou Diomaye Faye.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad får Kina för pengarna? – Hör SVT:s korrespondenter om spelet bakom Kinas investeringar i Afrika. Foto: SVT

I fokus: Därför investerar Kina så hårt i Afrika

Publicerad

Nya dammar, gruvor, hamnar och järnvägar. Kina fullkomligt pumpar in pengar i olika afrikanska projekt, men vad får de för pengarna?

Svaret är mångbottnat – men den gemensamma nämnaren är makt.

I veckan reste ledare från över 50 afrikanska länder till Peking för möten med bland annat Xi Jinping. Under mötet meddelade den kinesiske ledaren att Kina ska investera över 500 miljarder kronor i kontinenten de kommande tre åren.

– Kina är redo att fördjupa samarbetet med afrikanska länder inom industri, jordbruk, infrastruktur, handel och investeringar, sa Xi under mötet.

Faktum är dock att samarbetet mellan Kina och afrikanska länder redan är djupgående. Under de senaste åren har landets inflytande på kontinenten blivit allt större i takt med att mer och mer pengar investerats.

– Det Kina har är ett långsiktigt, strategiskt och politiskt väldigt tydligt fokus på Afrika, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.