• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Storbritannien befinner sig i en politisk kris och i det här turbulenta läget kan man inte utesluta att det till slut blir en ny folkomröstning”, säger Anna-Maja Persson (t.h), SVT:s utrikesreporter, efter Jeremy Corbyns (t.v) besked under måndagen. Foto: Matt Dunham, TT/SVT

”Flera steg kvar till eventuell ny folkomröstning”

Uppdaterad
Publicerad

Labour-ledaren Jeremy Corbyns besked, om att partiet öppnar för ny folkomröstning, ska ses i ljuset av turbulensen i det egna partiet. Det konstaterar Anna-Maja Persson, SVT:s utrikesreporter, på plats i London.

Hur ska man tolka Corbyns besked i dag?

– Det har analyserats flitigt här i brittiska medier. Vad menar han egentligen? Det som står helt klart är att Labour har tagit ett rejält steg mot att kräva en ny folkomröstning om brexit. Men det betyder inte att Corbyn kräver att det här ska ske i morgon. Det är flera steg kvar tills dess att en ny folkomröstning eventuellt kan bli verklighet.

Flera avhopp i partiet

Varför kommer det här nu?

– Det handlar om nio Labour-ledamöter i parlamentet som har hoppat av under veckan som gick. Det här har man sett komma, det har talats om det ganska länge, men nu i veckan skedde det. Det avhopparna har gemensamt är att samtliga kräver en ny folkomröstning om brexit. De vill att ledarskapet ska ta tydligare ställning vilket Corbyn inte har gjort. Det är allmänt känt att han själv är EU-skeptiker men avhoppen har gjort honom rejält nervös. Många tror att fler avhopp är att vänta om han inte nu förklarar att han är beredd att gå med på en ny folkomröstning.

Hur har reaktionerna varit i Storbritannien i dag?

– En del av de som kräver en ny folkomröstning har gått ut och pratat om att det är ett steg i rätt riktning. Det är ingen som utropar det som en seger men de är nöjda och tycker att äntligen har partiledningen tagit det här steget och lyssnat på det utbredda missnöjet. Och det kan leda till att det inte blir några fler avhopp den närmsta tiden. Andra menar att det här egentligen inte är något nytt.

Labour är samtidigt i minoritet i parlamentet – finns det någon möjlighet för att det verkligen ska bli en ny folkomröstning?

– Som det ser ut just nu finns det ingen majoritet i parlamentet för en ny folkomröstning. Men läget är extremt instabilt. Storbritannien befinner sig i en politisk kris och i det här turbulenta läget kan man inte heller utesluta att det till slut blir en ny folkomröstning.

Oklart när det skulle kunna ske

Vad händer nu?

– På onsdag ska det röstas i parlamentet igen. Det ska röstas om ett antal tillägg. Ett av de tilläggen går ut på att stoppa en hård brexit. Det tillägget kommer förmodligen att röstas igenom. Sedan kommer Labour att lägga fram ett eget tillägg och det går ut på att Storbritannien ska stanna kvar i tullunionen, ett välkänt krav från Labours sida. Det här kommer förmodligen inte att lyckas och då har Corbyn sagt att de ska lägga fram ett förslag om en ny folkomröstning om brexit.

– Men det är oklart när exakt det i så fall kan ske. Och det är också oklart vilka alternativ det i så fall skulle handla om. Ett av alternativen kommer att vara hur folket ser på det avtal som då ligger från Mays sida. Men frågan är vad alternativ nummer två är, om det är så tydligt att landet vill stanna kvar i EU eller om det är en lite luddigare formulering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.