En flicka i ett flyktingläger i Mogadishu, Somalia. Foto: TT

FN: En miljon i behov att bli kvotflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Kvotflyktingarna, bland de mest utsatta människorna på flykt undan krig i sina hemländer, blir allt fler. Samtidigt har flera länder dragit ner sin kvoter som de lovat FN att ta emot. Behoven hos de nära en miljon flyktingarna överstiger nu vida de platser som finns.

Behovet att evakuera människor ur flyktingläger har ökat dramatiskt senaste året, visar färska siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR. I dag finns 960.000 potentiella kvotflyktingar, en ökning med 39 procent sedan förra året.

Samtidigt ligger den samlade kvoten hos mottagarländerna kvar på runt 80.000 om året, bara knappt en tiondel av behovet. I dag har ett 30-tal länder runtom i världen avtal med FN om att ta emot kvotflyktingar. Några nya länder, Japan och Schweiz, har tillkommit senaste året, men samtidigt har andra länder har dragit ner sina kvoter.

– Trots att fler länder tar emot kvotflyktingar så överstiger fortfarande behoven kraftigt antalet platser som mottagningsländerna erbjuder, skriver UNHCR i en ny rapport.

Ökat efter kriget i Syrien

Det är till stor del inbördeskriget i Syrien som drastiskt ökat behovet av att vidarebosätta flyktingar från läger i grannländerna. Behovet av platser för kvotflyktingar har ökat med 39 procent på bara ett år, enligt UNHCR.

Kvotflyktingar kallas de som blivit kvar länge i FN:s flyktingläger, utan utsikter att återvända till sina hemländer eller att bosätta sig i flyktlandet. Att bli uttagen är en av få möjligheter för flyktingar idag att legalt och säkert ta sig till exempelvis Europa eller USA.

– Det är de mest utsatta flyktingarna som finns, berättar Christina Ström på Migrationsverket som varit med på resor som myndigheten gjort för att välja ut vilka flyktingar som ska vidarebosättas i Sverige.

Tunga berättelser

UNHCR gör ett urval och presenterar ett antal flyktingärenden för mottagarlandet, exempelvis Sverige. Sedan gör Migrationsverket en prövning om personerna har flykting- eller skyddsskäl. Finns skäl beviljas oftast uppehållstillstånd och därefter flygs de utvalda kvotflyktingarna till sitt nya land så fort det är möjligt.

– Det här asylberättelserna är några av de tyngst jag har läst eller hört om. Det är något av det värsta som människor har varit utsatta för, berättar Christina Ström för SVT:s team under en uttagningsresa till Uganda.

Så många tar Sverige emot

Sverige tar emot 1.900 kvotflyktingar varje år. Bland EU-länderna tar Sverige emot överlägset flest kvotflyktingar. Medlemsländernas sammanlagda kvot förra året var 5.500 flyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.