Nästa vecka kommer den ansvarige EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos att presentera ett förslag som väntas innehålla bland annat ett pilotprojekt för att ta emot fler kvotflyktingar. Inför det extrainsatta EU-toppmötet i april föreslogs 5.000 fler platser fördelat på medlemsländerna, vilket skulle innebära en fördubbling av EU-ländernas sammanlagda kvot. Men i slutsatserna efter toppmötet angavs ingen siffra, bara att ett första försöksprojekt ska införas som ska vara frivilligt för länderna att ansluta sig till.
Medan exempelvis Irland och Polen har öppnat för ett ökat mottagande så har Storbritannien redan avböjt att delta i pilotprojektet.
MP: Kvoten ska höjas
Bland EU-länderna tar Sverige emot överlägset flest kvotflyktingar. Av medlemsländernas sammanlagda kvot på 5.500 flyktingar förra året stod Sverige för 1.900 av platserna. Men uppgörelsen mellan MP och S inför regeringsbildningen i höstas innebär att den svenska kvoten ska höjas, enligt gruppledaren i riksdagen Maria Ferm (MP).
– Sverige driver att fler EU-länder ska hjälpa till med vidarebosättning och i det sammanhanget anser vi också att Sverige kan ta emot fler kvotflyktingar. Hur många det kan handla om får vi återkomma till, säger hon.
Rädda barnen: Inga ska behöva dö på havet
Efter den stora båtkatastrofen utanför Sicilien i april kräver Rädda barnen att både EU och Sverige nu höjer sina kvoter drastiskt.
– Sverige har tagit emot kvotflyktingar sedan 1950-talet. Det är ett välfungerande system som vi måste utveckla. Inga fler människor ska behöva dö på Medelhavet, säger generalsekreteraren Elisabeth Dahlin.
Det långvaraktiga engagemanget är en anledning till att Sverige fick uppdraget av FN att ordna fram 30.000 extra platser för syriska kvotflyktingar hos mottagarländerna under förra året. Det var framför allt de europeiska länderna som ställde upp och tog emot syrierna utöver sina befintliga avtal.
I dag har ett 30-tal länder runtom i världen avtal med FN om att ta emot kvotflyktingar. Några nya länder har anslutit sig senaste året, samtidigt som flera länder har minskat sina avtal. Finland var undantaget som ökade sin kvot från 750 till 1.050 per år.