Foto: TT

FN: Extremt utsatta rohingyabarn

Uppdaterad
Publicerad

Rohingyer på flykt från våldet i Burma möter ett annat hot: landminor i gränsområdet mot Bangladesh. Flera vårdas på sjukhus efter att de skadats av explosioner.

Enligt FN är sex av tio flyende rohingyer barn, och de är ”extremt utsatta”.

De senaste dagarna har flera rohingyer sökt vård vid sjukhuset Sadar i Cox's Bazar på bangladeshiska sidan av gränsen. Sjukhuschefen Abdur Rahman Choudhury säger att deras skador ser ut att komma från landminor, enligt Washington Post.

Vittnesmål från patienter och deras anhöriga stärker misstankarna.

Rohingya i Myanmar

– Vi hörde en stor explosion när Azizul klev på en mina. Jag såg hans två ben sprängas bort, säger Rashida Begum, mamma till en 15-årig pojke som förlorat sina båda ben, till AFP.

En chef för en bangladeshisk gränsbevakningsstyrka säger till nyhetsbyrån att man hört minst tolv explosioner från landminor, som dödat minst tre och skadat sju personer.

LÄS MER: Abul följer grymheterna i Burma från Sollentuna

Säkerhetsstyrkorna anklagas

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International verkar det som att burmesiska säkerhetsstyrkor riktat in sig på områden där rohingyer passerar under sin flykt och placerat ut minorna där.

”Detta är ytterligare ett lågvattenmärke i vad som redan är en fasansfull situation i delstaten Rakhine”, säger Amnestys Tirana Hassan i ett uttalande.

TV: Aung San Suu Kyi har fortfarande helgonstatus i Burma

LÄS MER: al-Qaida hotar att straffa Burma

Från burmesiskt håll säger man enligt Washington Post att det är väldigt svårt att säkerställa vem som placerat ut minorna vid gränsen, och säger att det kan ha gjorts av den rohingyska rebellgruppen Arsa.

Antalet rohingya som flytt till Bangladesh från Burma är nu uppemot 400 000, enligt olika FN-organ. På 24 timmar har antalet ökat med cirka 10 000 vilket är ett tecken på att krisen fortfarande är akut.

Enligt FN:s barnfond Unicef är ungefär sex av tio av flyktingarna barn, och mottagandet är mycket ansträngd.

Etnisk rensning

”Det är en akut brist på allting, mest kritisk är att få tak över huvudet, mat och rent vatten”, säger Edouard Beigbede, Unicefs representant i Bangladesh, enligt ett uttalande.

”Förhållandena på marken försätter barnen i risk eller stor risk för vattenburen sjukdom. Vi har en monumental uppgift framför oss att skydda dessa extremt utsatta barn”, fortsätter uttalandet.

Amnesty International har släppt nytagna satellitbilder på utbrända byar i Rakhine. Enligt organisationen har minst 26 byar utsatts för mordbrandsattacker och nu syns bara grå aska där bostadshusen tidigare stod.

Amnesty ser detta som en ”systematisk” etnisk rensning av rohingya i området sedan militären inledde sin insats den 25 augusti.

– Rakhinestaten står i lågor, säger Olof Blomqvist, utredare på Amnesty.

LÄS MER: Suu Kyi nobbar FN – ställer in resa till USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet