FN:s narkotikakommission har beslutat om att stryka medicinsk marijuana från listan över världens farligaste droger, skriver New York Times.
Kommissionen, som representerar 53 medlemsstater och har sitt huvudsäte i Wien, tog bland annat hänsyn till rekommendationer från Världshälsoorganisationen inför beslutsfattandet.
Att kommissionen tar detta beslut har ingen direkt påverkan på länders lagstiftningar, men kan enligt experter i förlängningen påverka enskilda länders drogpolitik då många stater ofta använder FN:s rekommendationer som riktlinjer.
För de som förespråkar en liberalare drogpolitik ses detta också som ett stort framsteg.
– Detta är en enorm, historisk seger för oss, vi kunde inte hoppas på mer, säger Kenzi Riboulet-Zemouli, en oberoende forskare inom narkotikapolitik, till New York Times.
”Ett erkännande”
Enligt Riboulet-Zemouli har cannabis använts sedan långt bak i historien för medicinska ändamål och anser att kommissionens beslut har återupprättat marijuanans ställning som lämpligt läkemedel.
Även inom cannabisindustrin applåderas, kanske föga förvånande, kommissionens omklassificering av drogen.
– Beslutet är ett stort steg framåt och ett erkännande av den positiva effekten som cannabis har på patienter, säger Dirk Heitepriem, chef på det kanadensiska cannabisföretaget Canopy Growth, till New York Times och fortsätter:
– Vi hoppas att detta kommer att ge fler länder möjlighet att skapa ramverk som gör det möjligt för patienter i behov att få tillgång till behandling med cannabis.
Cannabisindustrin är ett växande verksamhetsfält och det är inte osannolikt att det nya beslutet kommer att ge branschen ytterligare en skjuts.