Munsprayen Sativex Foto: Luis Hildago/AP/TT

Allt fler får cannabis på recept

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler patienter får medicinsk cannabis utskriven på recept. Antalet patienter som fått cannabis på recept har fördubblats de senaste fyra åren, rapporterar Göteborgs-Posten. 

Läkare har möjlighet att ansöka hos Läkemedelsverket om att få skriva ut medicinsk cannabis till patienter med svår smärta där annan smärtlindring inte fungerar. Antalet ansökningar har ökat kraftigt de senaste åren, visar statistik från Läkemedelsverket som Göteborgs-Posten tagit del av.

I Sverige är det enda godkända läkemedlet innehållande medicinsk cannabis munsprayen Sativex, som i fjol skrevs ut till 426 patienter. Det är en fördubbling av antalet recept på fyra år.

Utländska cannabisprodukter på licens

Sverige har däremot inget godkänt läkemedel som innehåller växtdelar från cannabis. Men då preparaten finns registrerade i andra länder kan Läkemedelsverket ändå bevilja tillstånd för dessa efter så kallade licensansökningar från enskilda läkare.

Systemet med licenser finns till för att patienter inte ska bli utan läkemedel som är godkända i andra länder men inte i Sverige. När andra behandlingsformer är prövade och det finns skäl att tro att patienten dra nytta av en sådan medicin kan licens beviljas.

Under 2017 beviljades 18 patienter tillstånd på så kallad licens – motsvarande siffra förra året var 81 tillstånd och under första halvåret i år har 52 patienter hittills fått ja till att använda sådana preparat. Hittills har Läkemedelsverket gett tillstånd till användningen av fem olika cannabisprodukter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.