Rohingyer har under de senaste dagarna framfört stora protester med anledning av årsdagen för när de fördrevs från Myanmar. Bilden till höger, tagen den 27 augusti förra året, visar en kvinna med sitt barn i ett tillfälllit flyktingläger i Bangladesh. Foto: Altaf Qadri, Mushfiqul Alam, AP

FN-utredning: Generaler i Myanmar bör åtalas för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Den våldsamma förföljelsen av den muslimska minoritetsgruppen rohingyer i Myanmar, före detta Burma, klassas som ett folkmord av FN. Organisationen vill nu att sex av landets militära ledare ställs inför rätta, rapporterar flera nyhetsbyråer.

I april 2018 fick FN tillåtelse att besöka Myanmar och efter en utredning anser organisationen att Myanmars överbefälhavare och fem generaler ska ställas inför rätta efter att ha utfört massmord och våldtäkter på rohingyamuslimer, med folkmord som uppsåt.

Den muslimska folkgruppen rohingya, som har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar i generationer, började förföljas på nytt i augusti 2017. Under det gångna året har omkring 700 000 rohingyer flytt från sina hem och de flesta befinner sig nu i flyktingläger i Bangladesh, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Starkaste uttalandet

Uttalandet är FN:s starkaste hittills när det kommer till Myanmar. Enligt FN-utredarnas rapport har Myanmars ledare, Aung San Suu Kyi, tillåtit hatbrott att frodas, förstört dokument och underlåtit att skydda minoriteter från brott mot mänskligheten som begåtts av armén i delstaterna Rakhine, Kachin och Shan, rapporterar TT.

Rohingyer har under de senaste dagarna framfört stora protester i sina flyktingläger med anledning av att det var ett år sedan de fördrevs från Myanmar. De begär att få återvända till sitt hemland och att rättvisa ska skipas efter den terror de blivit utsatta för.

FN:s barnrättsfond Unicef har tidigare larmat om att framtiden är hotad för mer än 380 000 rohingyska flyktingbarn utan tillgång till regelbunden skolgång, vilket riskerar att sätta djupa spår i en hel generation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.