• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I ett tältläger i utkanten av Mogadishu bor somalier som flytt den svåra torkan. Foto: TT

FN och Röda korset varnar för framtida värmeböljor

Uppdaterad
Publicerad

Kommande årtiondens värmeböljor kommer att bli så extrema i vissa delar av världen att de riskerar att slå ut mänskligt liv, uppger FN och Röda korset på måndagen.

Röda korset och Förenta nationerna (FN) uppmanar människor och stater att förbereda sig bättre för framtida värmeböljor, som kan komma att kosta många människoliv, rapporterar AP.

Mellan 2010 och 2019 dog fler än 70 000 människor i 38 värmeböljor, enligt en rapport från de båda organisationerna. Men siffrorna tros vara en underskattning och i själva verket vara betydligt högre.

Klimat

”Kommer bli värre”

– Värmeböljor står för några av de dödligaste katastroferna hittills, säger Martin Griffiths, chef för FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA).

– Förödande torkperioder, som den som driver Somalia till hungersnödens rand, blir mycket dödligare när de kombineras med extremhetta. Vi kan förvänta oss fler av dessa i framtiden. Faktum är att saker och ting kommer att bli mycket värre.

Flera humanitära organisationer testar just nu bland annat utbyggnad av nödbostäder, kylcentraler och förändrade skolscheman för att mildra effekterna av värmeböljor, som enligt flera forskare blivit vanligare på grund av mänskligt orsakade klimatförändringar, skriver nyhetsbyrån.

Dessutom uppmanas regeringar att stärka system som tidigt varnar för värmeböljor samt att utbilda och finansiera lokal räddningspersonal – som ofta är först på plats när värmeböljorna slår till.

”Fruktansvärt orättvist”

Enligt rapporten krävs det bättre samordning mellan humanitära organisationer, utvecklingsorganisationer och väderexperter. Organisationerna varnar främst för hur utvecklingsländer kommer att påverkas och pekar på Bangladesh som exempel – där ser man att antalet dödsfall ökar med runt 20 procent under värmeböljor, jämfört med vanliga dagar.

Vidare skriver de att värmeböljor kan komma att tvinga människor på flykt och bidra till ökad migration till kallare länder. Martin Griffiths säger att det är ”fruktansvärt orättvist” att människor dör i fattigare länder trots att de bevisligen är minst ansvariga för klimatförändringarna.

– Rikare länder har resurser att hjälpa sina invånare att anpassa sig och har lovat att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet