Flera personer sitter på marken i öknen i Sudan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen mat” – hör invånare i östra Sudan om de svåra förhållandena under inbördeskriget. Foto: Reuters

FN: Svält konstaterad i Sudan

Publicerad

Inbördeskriget i Sudan har pågått i över 500 dagar och nu har livsmedelsbristen blivit så akut att FN har konstaterat svält i delar av landet. Det är första gången på sju år det sker någonstans i världen.

– Sudan är den mest omfattande humanitära katastrofen vi har i världen. Det är den värsta katastrofen på årtionden skulle jag hävda, säger svenske Carl Skau, operativ chef för FN:s livsmedelsprogram och nyligen hemkommen från Sudan.

Enligt FN:s livsmedelsprogram WFP (World Food Program) lider 26 miljoner människor i Sudan av akut hunger. Det är över hälften av landets befolkning. Kategoriseringen sker enligt en global standard där livsmedelsbristen graderas i en femgradig skala.

Drygt en miljon människor i Sudan beräknas befinna sig i det mest allvarliga stadiet, där människor dör av svält. Bland annat sker det i regionen Darfur mot gränsen till grannlandet Tchad, men också i den stridshärjade huvudstaden Khartoum pågår det svält, berättar Carl Skau.

– Det som är nytt nu är att det sker i alla samhällsklasser. Medel- och övre medelklass är lika drabbade som bönder på landsbygden.

Inbördeskriget bakom matbristen

Det är inbördeskriget som skapat den akuta matbristen i Sudan. Ekonomin har brutit samman, städer har skövlats och stora delar av jordbruket står still. Tio miljoner människor har tvingats på flykt undan striderna – åtta miljoner av dem är internflyktingar.

– Städerna som det inte strids i har blivit helt överbelamrade av internflyktingar, vilket innebär enorma ansträngningar på mat- och vattentillgången.

Ny gränsövergång har öppnats

För ett par veckor sedan öppnades en ny gränsövergång från grannlandet Tchad och nu rullar WFP:s matleveranser dagligen in i Sudan. WFP har som mål att nå åtta miljoner sudaneser med nödhjälp innan årsskiftet, men framkomligheten försvåras av striderna och en just nu pågående regnperiod som översvämmat vägar.

Enligt Carl Skau hade situationen varit mycket värre utan sudanesernas egna ansträngningar, men han menar att det internationella samfundet också måste bidra.

– Omvärlden måste vakna upp, och Europa måste ta ett helt nytt engagemang. I första hand för att hitta politiska lösningar och få ett stopp på konflikten.

Det är ovanligt att svält konstateras i världen. När FN nu gör det i Sudan, är det tredje gången det sker under 2000-talet. Sist det skedde var för sju år sedan i Sydsudan, och dessförinnan i Somalia.

Hör SVT:s Afrikakorrespondent om läget i Sudan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.