Den mer aggressiva varianten av mpox, klad 1, har främst drabbat östra Kongo-Kinshasa, men viruset finns i flera andra afrikanska länder. Det hittills enda bekräftade fallet i Europa dök upp i Sverige i mitten av augusti.
Trots att Afrika drabbats hårdast har kontinenten bara fått en bråkdel av de vacciner som behövs för att bromsa spridningen av viruset. Det gäller särskilt Kongo-Kinshasa, som har flest fall med mer än 18 000 misstänkta fall och nästan 630 dödsfall, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
– Många är kritiska till att omvärlden har låtit mpox spridas i Afrika utan att ta i ordentligt för att försöka hindra det, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.
– Risken är, säger man, att de här nya varianterna så småningom sprider sig över världen.
”Kan stoppas på ett halvår”
Vaccindoser mot mpox beräknas anlända till Kongo-Kinshasa inom de närmsta dagarna och WHO hoppas att utbrotten ska kunna stoppas inom det kommande halvåret.
– Med regeringarnas ledarskap och ett nära samarbete mellan våra partners tror vi att vi kan stoppa dessa utbrott under de kommande sex månaderna”, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en pressträff på fredagen.
Utanför Kongo-Kinshasa har fall av mpox klad 1 bekräftats i Burundi, Rwanda, Uganda, Kenya, Thailand och Sverige.
– Antalet rapporterade fall har stigit snabbt under flera veckor. Lyckligtvis med relativt få dödsfall under de senaste veckorna, säger WHO:s generaldirektör.
Upptäcktes på 50-talet
Mpox upptäcktes först hos apor i slutet av 50-talet, därav det tidigare namnet apkoppor. Efter decennier av mestadels mindre utbrott i afrikanska länder dröjde det till 2003, då ett uppmärksammat utbrott inträffade i USA.
2022 spreds mpox över stora delar av världen. Det utbrottet visade sig främst drabba homosexuella män och ett internationellt nödläge utlystes. Efter vaccinationskampanjer och ökad medvetenhet planade smittan ut, men även den varianten finns kvar och är mildare.