• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Folkmord på yazidier: ”En historisk dom”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en IS-terrorist dömts för folkmord mot den yazidiska folkgruppen. Nu är frågan om flera liknande rättsfall kommer att följa.

Strax efter klockan 11 idag föll domen i den första rättegången någonsin där en IS-medlem åtalats för folkmord på yazidier. För den yazidiska minoriteten är domen ett litet steg på vägen mot upprättelse efter de oerhörda grymheter gruppen utsatts för.  

”Det är ett historiskt ögonblick för oss yazidier. Vi kan inte tänka oss en bättre dom. Vi kommer att arbeta för att detta blir den första folkmordsrättegången av flera och att andra yazidiska överlevare kommer att kunna möta gärningsmän i framtida rättsprocesser, säger Natia Navrouzov på organisationen Yazda som arbetat med fallet.

Döms till livstid

Rättegången i tyska Frankfurt som avslutades idag är unik eftersom det är första gången som en IS-terrorist åtalats – och fällts – för folkmord på minoriteten yazidier.  

Rätten slår fast att den 29-årige irakiske jihadisten Taha al-Jumailly till folkmord och krigsbrott när han dödade en femårig yazidisk flicka inför ögonen på hennes mamma. Han döms till livstids fängelse.  

Köpte flickan på slavmarknad

Enligt domen köpte al-Jumailly och hans dåvarande fru Jennifer Wenisch en yazidisk kvinna och hennes femåriga dotter på en slavmarknad i en IS-ockuperad del av Syrien år 2015. Paret höll modern och dottern som slavar i sitt hushåll och tvingade dem att konvertera till islam, och de ska ha utsatts för daglig misshandel.  

Det dömda jihadistparet flyttade senare till Fallujah och det var där som Al-Jumailly kedjade fast den yazidiska flickan utomhus i 50-gradig hetta som ett straff för att hon kissat på sin madrass. Flickan dog av törst och utmattning, samtidigt som hennes mamma tvingades att se på. 

I en separat rättegång i oktober dömdes Jennifer Wennisch till tio års fängelse för ”brott mot mänskligheten i form av slaveri” samt som medskyldig till den femåriga flickans död eftersom hon inte gjort någonting för att rädda henne. 

Vägen till upprättelse lång 

På Sinjarberget i norra Irak väntar tusentals yazidier fortfarande på besked om vad som hänt deras anhöriga. Sju år efter att IS mördade fler än 5000 män, och tog kvinnor och barn som slavar går vägen till upprättelse långsamt.  

Fortfarande saknas nära 3000 kvinnor och barn som kidnappades av terrorsekten. En del familjer har ännu kontakt med sina bortförda familjemedlemmar och hoppas kunna köpa dem fria. Utgrävningarna av massgravarna på Sinjarberget kommer att ta många år att slutföra, samtidigt som gravarna ligger oskyddade för väder och vind.  

FN och flera stater har kallat terrorsekten IS brott mot yazidierna 2014 för ett folkmord, men ingen rättsliginstans har tidigare slagit fast att det var ett folkmord som ägde rum 2014.  

Universell jurisdiktion

I Tyskland har fem kvinnliga IS-medlemmar hittills dömts för brott mot mänskligheten i rättegångar som gäller förbrytelser mot yazidier under IS ockupation av Irak och Syrien.  

Enligt principen om universell jurisdiktion kan rättegångarna hållas i Tyskland oavsett var i världen brotten har begåtts och oavsett gärningsmannens och målsägandens nationalitet. Även i Sverige gäller samma princip för brott som folkmord, brott mot mänskligheten samt krigsförbrytelser. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.