Ove Bring, folkrättsjurist och professor emeritus. Foto: SVT

Folkrättsexperten: UD har ingen skyldighet att hjälpa fängslade svenskar i Syrien

Publicerad

Svenska regeringen har ingen skyldighet att hjälpa de svenska kvinnor och barn som, enligt uppgifter till SVT, smugglats ut från IS-lägret i al-Hol i Syrien och nu tillfångatagits av syriska armén.

– Det finns möjligheter men inga skyldigheter, säger folkrättsexperten Ove Bring.

Tidigare i höstas ska flera svenska kvinnor och barn ha flytt från IS-lägret i al-Hol i Syrien. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska de nu ha tillfångatagits av syriska armén – och sitta fängslade utanför Damaskus.

– Det är illavarslande att de befinner sig i det syriska rättssystemet, det är ett system som inte är känt för att vara intresserat av rättsstatens principer. Det är ett system som långt före inbördeskriget i Syrien var ökänt för sina tortyrkammare, säger folkrättsjuristen och professor emeritus Ove Bring.

Ingen skyldighet att hjälpa

Enligt honom är nu frågan hur den svenska regeringen kommer att agera.

– Man skulle kunna sända ut konsulär personal som försöker få kontakt med de här personerna och prata med syriska myndighetspersoner. Det brukar man göra när egna medborgare råkar illa ut och blir häktade eller ställda inför domstol.

Det finns dock ingen skyldighet för Sverige som stat att hjälpa egna medborgare utomlands, enligt Ove Bring.

– Det finns interna instruktioner som säger att man i möjligaste mån ska försöka hjälpa egna medborgare. Men här finns en möjlighet för regeringen och UD att hålla sig på distans från den här frågan. Det finns möjligheter men inga skyldigheter, säger han.

”En moralisk frågeställning”

Enligt SVT:s uppgifter finns även barn bland de tillfångatagna. Ove Bring menar att det inte heller där finns någon bindande förpliktelse för Sverige att agera.

– Principen om barnens bästa ska naturligtvis finnas med i bakgrunden, men den principen kan få konkurrens av andra principer av övergripande natur. Sverige kanske inte tycker att det är lämpligt att agera för de här människorna på en annan stats territorium, säger han och fortsätter:

– Det är en moralisk och politisk frågeställning, vad vill man göra för egna medborgare och vad vill man göra för de här barnen, säger Ove Bring.

UD känner till uppgifterna och har varit i kontakt med anhöriga men vill i övrigt inte säga något om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.