– Vi kan lösa det här, säger Joellen Russell, det kräver bara mycket mer arbete från vår sida. Foto: SVT

Forntidens bajs stiger till ytan i Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Med helt ny teknik har forskare lyckats kartlägga den lagrade koldioxiden djupt ner i havet runt Antarktis. På grund av klimatförändringar driver nu allt kraftigare jetströmmar upp bottenvattnet.

– Och det är fullt av bajs och döda kadaver, säger oceanografen Joellen Russel.

Havet runt Antarktis är för det mesta så ogästvänligt att det är extremt svårt att göra mätningar där. Men nya fjärrstyrda robotar kan med jämna mellanrum dyka ner i havet för att samla prover och gör det möjligt att mäta vad som händer.

Liknande robotar finns i nästan alla hav, men de nya vid Antarktis mäter inte bara värme utan också bland annat havets PH-värde.

Klimat

Varmare på 4 000 meters djup

Mätningarna visar att havet har blivit varmare, ända ner till 4 000 meters djup. Robotarna ser att PH-värdet sjunker, hela tiden, år för år. Och att havet släpper ut mer koldioxid än man trodde. Det är det som händer när det Joellen Russel kallar ”bajs och döda kadaver” stiger upp mot ytan. Då frigörs lagrad koldioxid ur havsdjupet. Det som under årtusenden sjunkit ner mot botten stiger upp.

Går att lösa

Havet har varit vår räddning. Det har fungerat som en kolsänka som kunnat ta emot överskott av både värme och koldioxidutsläpp. Det brukar kallas blått kol, kol som tagits upp av djur och växter i haven. Det har kunnat bevarats på havsbotten under tusentals år, vilket är längre än den tid kol lagras i till exempel regnskogen. Oron nu, är att haven börjar släppa ut stora mängder koldioxid.

– Vi kan lösa det här, säger Joellen Russell, det kräver bara mycket mer arbete från vår sida.

– Vi måste ställa om vår ekonomi, mot mer elektricitet och mot mindre fossila bränslen. Annars är vi på väg mot ett ”burn-it-all”-scenario.

”Väldigt spännande”

Joellen Russell berättar med armar och skratt och ibland med tårfyllda ögon vad hennes forskning visar. Hon är född i nordligaste Kanada, bor i ökenstaten Arizona i USA, men forskar på havet runt Antarktis. Och det är allvarligt, det hon och hennes team har hittat.

– Det är väldigt spännande för oss forskare, för vi har aldrig tidigare kunnat dokumentera detta på samma sätt som den här nya tekniken gör, berättar Joellen Russell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet