Efter den 22-åriga Mahsa Aminis död har kraftiga protester ägt rum i Iran. Foto: TT

Första dödsstraff-domen efter Iran-protester

Uppdaterad
Publicerad

Iran har utfärdat det första dödsstraffet efter den senaste tidens omfattande protester mot regimen i landet. Den åtalade mannen döms till döden för att ha tänt eld på en myndighetsbyggnad samt för att ha fört ”krig mot Gud”, rapporterar AFP.

Nyligen meddelade iranska myndigheter att offentliga rättegångar kommer att hållas i Teheran för över 1 000 personer som tillfångatagits under regimens nedslag mot protesterna i landet.

Flera av dessa personer riskerar dödsstraff.

Protester i Iran

I nuläget är det dock oklart om eventuella dödsdomar kommer att verkställas, eller om domarna bara är ett sätt för regimen att försöka skrämma befolkningen till tystnad.

Enligt myndigheterna ställs personerna inför rätta på grund av deras ”omstörtande handlingar”. De anklagas bland annat för att ha utsatt säkerhetsvakter för övergrepp samt för att ha satt eld på allmän egendom.

Hundratals demonstranter kommer också att åtalas ute i provinserna, för allt från korruption till den vanligt förekommande brottsrubriceringen ”krig mot Gud”, som kan leda till dödsstraff.

Anklagar utländska krafter

– De som har för avsikt att undergräva regimen är beroende av utlänningar och kommer att straffas enligt lagliga normer, sade Irans juridiske talesman Gholam-Hossein Mohseni Ejei. Han indikerade därmed att vissa demonstranter också anklagas för samröre med utländska regeringar.

Teheran har vid upprepade tillfällen, utan bevis, anklagat andra länder för att underblåsa oroligheterna i landet.

De landsomfattande protesterna mot regimen började efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i polisförvar den 16 september. Över 250 människor har dödats av säkerhetsstyrkornas övervåld och 14 000 har gripits, enligt flera människorättsgrupper.

Hennes död utlöste en protestvåg i Iran:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet