Asylsökande skickas från Italien. EU-korrespondent Ulrika Bergsten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sitta instängda i läger” – Hör SVT:s Europakorrespondent om hur asylsökande skickas från Italien. Foto: SVT Rapport

Första migranterna har skickats till Albanien från Italien efter kontroversiell överenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

De första migranterna har kommit till Albanien från Italien efter en omdiskuterade överenskommelse mellan länderna.

– Man kan väl säga att Italien utlokaliserar ett snabbspår för asylprocesser, säger Ulrika Bergsten, SVT:s korrespondent på plats i Bryssel.

Under onsdagen anlände 16 migranter till Albanien från Italien. Det är den första gruppen som skickas till landet efter Italiens överenskommelse med Albanien.

Det var i november förra året som länderna kom fram till en överenskommelse om att upp till 3 000 migranter som 3 000 migranter som plockas upp i havet av Italiens kustbevakning kan härbärgeras i Albanien.

– De som förmodligen inte kommer få asyl i Italien ska föras från Lampedusa till Albanien och sitta i läger. När deras process är avklarad ska de skickas tillbaka till deras ursprungsland, säger Ulrika Bergsten.

von der Leyen: Unionen kan dra lärdomar

Enligt Albaniens premiärminister Edi Rama har flera andra länder visat intresse för en liknande deal. Avtalet har hyllats i vissa europeiska länder, men också kritiserats av en rad människorättsgrupper.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nyligen uppgett att unionen kan komma att ”dra lärdomar” av överenskommelsen.

Samtidigt har Ursula von der Leyen har lagt fram ett förslag som bland annat handlar om att personer som får avslag inte ska kunna söka asyl i ett annat land.

Av de som söker asyl och får avslag är det mellan 20 till 30 procent som får avslag. På torsdagen ska ett EU-toppmöte hållas där frågan om hur migrationen ska regleras står på agendan.

Hör Ulrika Bergsten om migrationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.