Att köra bil som kvinna i Saudiarabien var en handling som de mest rebelliska ägnade sig åt. Men inom knappt tre veckor, är det historia. Den 24 juni kan Saudiarabien slutligen tvätta bort sin stämpel som det enda land som inte tillåter kvinnor att sitta bakom ratten.
Och förberedelserna för detta är redan i gång. Under måndagen gick tio kvinnor till historien som de första att inneha ett saudiskt körkort.
Kvinnorna hade körkort från andra länder sedan tidigare och flera av dem tog till sociala medier och visade upp bilder på handlingen, som för mindre än ett år sedan var bortom räckhåll.
”Det är en exceptionell dag för mig, jag har ett saudiskt körkort och drömmen är äntligen uppfylld”, skrev Rema Jawdat på Twitter.
Ekonomisk baktanke
Kronprins Muhammad bin Salmans reformprogram som går under parollen Vision 2030 sägs syfta till att modernisera landet. En del av förändringarna har varit gynnsamma för de saudiska kvinnorna. Förutom att körbudet hävs, får numera också kvinnor synas på sportsläktarna – något som ännu inte är en verklighet för landsrivalen Irans kvinnor.
Att förändringarnas vindar blåser i det saudiska kungadömet kan dock inte enbart ses som ett steg av välvilja för kvinnors rättigheter. Utan det finns en ekonomisk baktanke då guldåren med oljan börjar rinna mot sitt slut. Fler behöver komma ut i arbete i Saudiarabien, hundratusentals för att vara exakt.
– Vi ser inga dramatiska förändringar för kvinnor eller samhället i stort, dessa reformer är endast ekonomiska inte politiska, säger Hiba Zayadin, researcher på Human Rights Watch till SVT Nyheter.
Aktivister gripna och fängslade
I Saudiarabien har de senaste veckorna präglats av gripanden av människorättsaktivister. 17 personer greps, anklagade bland annat för att ”underminera landets säkerhet och stabilitet”. Flera av dem var aktivister som engagerat sig i att upphäva körförbudet för kvinnor. Nio sitter fortfarande fängslade, varav fyra kvinnor, och de riskerar långa fängelsestraff.
– Muhammed bin Salman vill sända budskapet att kvinnor inte kan kräva något av honom. Han vill att det ska uppfattas som att det är han själv som ligger bakom beslutet att kvinnor får köra bil, i stället för att erkänna dessa aktivisters kamp, säger Hiba Zayadin.
Kravet på manlig förmyndare ses som ett av de största hindren för kvinnors frihet i Saudiarabien. Utan tillstånd från en manlig släkting kan kvinnor varken studera, resa eller göra andra aktiviteter.
– Det är väldigt små reformer man gjort hittills. Innan Saudiarabien helt slopar kravet på förmyndare, kommer kvinnor fortsätta vara begränsade, säger Hiba Zayadin.