En person i kostym står framför en mikrofon och en reporter håller upp en kamera. I bakgrunden syns en rad med flaggor från olika länder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zelenskyjs segerplan togs emot väl av Natoländerna, enligt Jonson. Foto: TT

Försvarsminister Pål Jonson: ”Ukraina ett steg närmare Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Zelenskyj presenterade på torsdagen sin segerplan – som bland annat innehåller en önskan om att landet ska bli inbjudna till Nato.

– Det var ett bra möte i går och hans plan togs väl emot, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT.

Försvarsminister Pål Jonson (M) anser att gårdagens möte mellan Natoministrarna och den ukrainska delegationen i Bryssel innebär att Ukraina nu är ett steg närmare ett medlemskap i Nato.

– Det var ett bra möte, att Zelenskyj nu har ett initiativ och ett förslag förslag uppskattades bland de andra allierade, säger Jonson till SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, på plats i Bryssel.

– Kopplat till dess medlemskap så tror jag att det är många nu som inser att detta kan behöva gå snabbare än man tidigare förutsett.

”Stor krigströtthet”

Reaktionerna på Zelenskyjs segerplan är dock inte odelat positiva. Polens försvarsminister och vice premiärminister Władysław Kosiniak-Kamysz anser att planen ”inte omedelbart kan förändra verkligheten” och att den inte erbjuder en lösning på frågan om hur Ukraina ska segra.

– Jag tror att man måste [titta] på två aspekter – hjärta och förnuft. I våra hjärtan vill vi alla att segerplanen ska genomföras. Detta är viktigt inte bara av humanitära och civilisatoriska skäl, utan även för Natoländernas säkerhet är det viktigt att Ukraina vinner kriget, säger han och tillägger:

– Men jag ser ingen större entusiasm vare sig i Europeiska rådet eller i Natos högkvarter, eftersom situationen vid fronten är svår finns det en stor krigströtthet.

Hör mer från försvarsminister Pål Jonson i videon ovan.

Volodymyr Zelenskyj och SVT:s reporter Oscar Schau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem punkter – här är innehållet i Zelenskyjs segerplan. Foto: Ukrainas presidentkansli & Filip Brusman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.