Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trump: ”Han säger taskiga saker om er favoritpresident” Foto: Reuters

Källor: Svalt mottagande av Zelenskyjs segerplan i USA

Publicerad

Under dagen ska Volodymyr Zelenskyj presentera sin segerplan för president Joe Biden. Men amerikanska källor uppger för flera medier att de betraktar planen som gammal skåpmat. Samtidigt har relationen med Trump till synes försämrats.

Mycket står på spel för den ukrainske presidenten under besöket i USA. Zelenskyj har yrkat på ett snabbt godkännande av sin segerplan, som enligt honom har potential att förmå Ryssland att på egen hand avsluta kriget.

Ukraina har bekräftat att planen innefattar en inbjudan till Nato. Mycket tyder på att ytterligare militärt stöd, lättade restriktioner för användningen av långdistansvapen från väst samt finansiellt stöd också ingår.

Kriget i Ukraina

Men anonyma amerikanska tjänstemän säger sig inte vara imponerade. Planen beskrivs som Ukrainas tidigare uttryckta önskemål i en ny förpackning och anses, av källorna, sakna en övergripande strategi.

– Det finns inte mycket nytt där, säger en källa till WSJ. samtidigt som en annan säger till Bloomberg att planen snarare är en ”önskelista”.

Frostigt mellan Zelenskyj och Trump

Innan resan var planen att Zelenskyj, förutom att träffa president Joe Biden, även skulle möta presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump. Detta för att säkra USA:s stöd även efter en eventuell republikansk seger i valet.

Men något möte står inte på Trumps schema, uppger källor för flera amerikanska medier. Han har under Zelenskyjs USA-besök beskrivit den ukrainske presidenten som en ”försäljare” och kritiserat honom för vad Trump menar är en ovilja att ingå i ett avtal med Ryssland.

Trump har även upprepat sitt påstående om att han inom 24 timmar efter en valseger kommer avsluta kriget, men fortfarande utan att berätta hur.

– Min känsla är att Trump inte vet hur han ska stoppa kriget även om han tror att han vet, sa Zelenskyj till The New Yorker i söndags.

Det fick Donald Trump att surna till.

– Ukrainas president är i vårt land och uttrycker sig elakt gentemot er favoritpresident – mig, sa Trump i North Carolina på onsdagen.

Kritik efter fabriksbesöket

Dessutom har Zelenskyjs besök på en vapenfabrik i Pennsylvania i helgen mötts med höjda ögonbryn. Med på resan var flera demokratiska politiker.

Anonyma källor säger till Bloomberg att besöket i den för valet viktiga delstaten ses av republikaner som ett sätt för Demokraterna att använda Zelenskyj för att stärka stödet i opinionen.

På uppmaning av republikanerna utreds nu resan av representanthusets utredningskommitté då den genomfördes med ett flygplan finansierat av försvarsdepartementet och därmed av skattebetalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet