Macron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Framtiden ser oviss ut för Macron och hans Frankrike” – hör Europakorrespondent Ulrika Bergsten om läget i Frankrike på plats i Paris. Foto: SVT

Fortsatt låst läge i Frankrike – ingen regering på plats

Uppdaterad
Publicerad

Nästan två månader efter det franska valet finns fortfarande ingen regering på plats.

President Macron sa nyligen nej till den valvinnande gröna vänsterkoalitionens premiärministerkandidat – nu är läget helt låst.

– Det är inte bara politisk kris utan gränsen till ekonomisk kris, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten i Rapport.

De komplicerade samtalen om en ny regering i Frankrike fortsätter.

Vänstern skrällde och blev störst i det franska parlamentsvalet i början av juli men utan egen majoritet. De fyra partierna i alliansen föreslog gemensamt Lucie Castets som sin kandidat till premiärministerposten.

Val i Frankrike 2024

Den franske presidenten, Emmanuel Macron, meddelade å sin sida att ingen ny premiärminister skulle utses före OS. Tidigare i veckan sa presidenten också nej till vänsterkoalitionens kandidat.

Statsvetaren: Kräver kreativitet

Men nu börjar fransmännen bli otåliga.

Situationen kräver kreativitet och kanske borde Frankrike snegla mot andra länder, menar Samuel Hayat, statsvetaren Science PO, som SVT pratat med. Han ser två alternativ:

– Antingen utser Macron en regering som backar honom, men som han vet inte kommer kunna regera för att hindrar vänstern från att få makten. Eller så allierar han sig i tysthet med ytterhögern som blir stödparti, som i Sverige. Då skulle ytterhögern i alla fall gå med på att inte fälla regeringen.

Behöver en ny budget

Enligt SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten är ett alternativ för Macron att bryta upp vänsterkoalitionen – bestående av vänstern, socialdemokraterna och de gröna.

– Kanske kan han få med sig några av de mittenlutande politikerna från socialistpartierna eller de gröna. Kanske måste han också värva några röster från högern, eller åtminstone gå med på någon slags samarbete med ytterhögern. Det är i så fall historiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet