Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han är en av Europas mest omdiskuterade politiker och kan snart bli premiärminister i Frankrike. Vem är Jordan Bardella? Foto: Daniel Cole/AP

Val i Frankrike 2024 – så funkar det och därför sker det nu

Publicerad

Emmanuel Macrons beslut att utlysa nyval ses av rivaler och allierade som ett högt spel.

Macrons mål är att återta kontrollen över fransk politik – men det är inte vad opinionsmätningarna säger kommer hända.

Varför utlyste Macron ett nyval?

Enligt uppgift ska den franske presidenten ha övervägt att utlysa nyval i månader, men har stoppats av de franska förberedelserna för OS i Paris.

Men efter resultatet i EU-valet, där högernationalistiska Nationell samling tog hem 31,4 procent av rösterna och det egna partiet Renässans endast 14,6 procent, utlystes nyval ändå.

Sannolikt vill Macron bryta dödläget som uppstått i den franska nationalförsamlingen sedan han misslyckats med att få en absolut majoritet i det senaste valet 2022. Det har gjort det svårt att få igenom lagar och reformer i landet.

Nu hoppas Macron att nyvalet ska lyckas mobilisera väljarna tillräckligt för att bryta dödläget och skrapa ihop en klar majoritet i nationalförsamlingen. Foto: BERTRAND GUAY

Hur ser allianserna ut?

Nationalförsamlingen har starkast ställning av det lagstiftande parlamentets båda kamrar. Här sitter 577 ledamöter.

Så ser allianserna, partierna och mandatfördelningen ut:

  • Tillsammans (mittenallians), 245 mandat
  • Nupes (vänsterallians), 131 mandat
  • Nationell samling, 89 mandat
  • Republikanerna, 61 mandat
  • Övriga vänster, 22, övriga
  • Regionalister och övriga, 12 mandat
  • Höger, 10 mandat
  • Övriga mitten, 4 mandat
  • Unionen demokrater och oberoende, 3 mandat
Så fungerar Frankrikes valsystem – Frankrike har så kallat halvpresidentiellt styre, vilket är en blandning av presidentstyre och parlamentarism. Presidenten är den som utnämner regeringen. Foto: TERESA SUAREZ

Hur fungerar franska val?

Franska ledamöter väljs inte genom proportionell representation, utan i stället genom en majoritetsval i två omgångar, den 30 juni och 7 juli, över 577 valkretsar.

Så funkar omgångarna:

  1. I den första omgången elimineras alla kandidater som inte fått mer än 12,5 procent av de inskrivna rösterna. Får en kandidat redan här över 50 procent av rösterna så vinner den valkretsens mandat.
  2. Den andra omgången består av en serie dueller mellan två, tre eller fyra kandidater. Den kandidat som får flest röster vinner valkretsens mandat.
Upplägget på det franska valet betyder att valdeltagandet spelar en särskilt stor roll i det franska valet. År 2022, när valdeltagandet låg på 50 procent, var partierna därför tvungna att få ungefär 12,5 procent av rösterna. Det spär på betydelsen av allianser och taktikröstning. Foto: Jean-Francois Badias

Kommer Macron tvingas avgå?

Emmanuel Macron kommer att sitta kvar som landets president mandatperioden ut oavsett hur det går i parlamentsvalet.

Nästa presidentval i landet kommer hållas i maj 2027.

Vad händer om Macrons parti förlorar?

För att få en majoritet i nationalförsamlingen krävs 289 mandat. I nuläget har Emmanuel Macrons allians Tillsammans 250 mandat.

I opinionsmätningarna ser de ut att minska, samtidigt som högernationalistiska Nationell samling kan få mellan 195 till 245 mandat.

Om extremhögern får majoritet i parlamentet måste den franske presidenten ingå ett så kallat ”samboende” med Nationell samling och utse en högernationalistisk premiärminister.

Begreppet ”samboende” brukar användas för att beskriva samexistensen mellan presidenten och premiärministern i Frankrike när de kommer från olika politiska partier. Foto: Ludovic Marin

Kommer Jordan Bardella bli premiärminister?

Inte nödvändigtvis. Det är presidenten som utser premiärminister enligt den franska konstitutionen. Men president Macrons val måste spegla sammansättningen i den nya nationalförsamlingen.

Om Nationell samling skulle nå en absolut majoritet är Jordan Bardella det självklara valet då han nominerats av partiet själv.

Jordan Bardella har sagt att han inte kommer försöka leda en regering där han inte har en majoritet. Det betyder att han kommer att behöva koalitionspartners – eller få till stånd ett stort valdeltagande hos sina väljare. Foto: JULIEN DE ROSA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nationell samling spås fortsatta framgångar i det stundande nyvalet i Frankrike. Samtidigt kan en nybildad vänsterkoalition utmana till makten. Hör mer i videon. Foto: Filip Huygens/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet