En delad bild som visar två sektioner: till vänster en informationsskylt som uppmanar folk att rösta i Dearborn, med en färgglad design och texten ”VOTE HERE”. Till höger en person som sitter vid ett bord och ser på sin telefon, med en chattkonversation som börjar med ”Hello sir” och nämner en verifierad affärskonto.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är det som köper konton – och vad händer när man skriver till säljare från Bangladesh? Se videon. Foto: Bill Pugliano/AP/TT, SVT

Från Bangladesh till USA: Hur försäljning av falska konton kan påverka valet

Uppdaterad
Publicerad
SVT Verifierar ·

Trots skärpta regler för politisk annonsering på Facebook sedan USA-valet 2016, förekommer fortfarande försäljning av falska konton, ofta skapade i mobiltelefonfarmer i låglöneländer. Experter varnar nu för att denna verksamhet kan hota valets integritet.

I efterdyningarna av presidentvalet i USA 2016 riktades hård kritik mot Facebook efter att rapporter visat att fejkade Rysslandskopplade konton försökt påverka valet genom att köpa politiska annonser.

”Vi kan inte stoppa alla påverkansförsök. Men vi kan göra det svårare, och det är vad vi ska göra”, sade Metas vd Mark Zuckerberg då.

SVT Verifierar

Åtta år har passerat, och det är återigen dags för val.

Om man numera vill betala för politiska annonser på Facebook riktade mot användare i USA, så måste man genomgå en process som inkluderar att bekräfta sin identitet i USA.

Eller så köper man ett redan USA-verifierat konto skapat i en mobiltelefonfarm i Bangladesh.

”Falska konton gynnar Meta”

Trots att det inte alls tillåts av Meta, så sker försäljning av olika typer av Facebook-konton helt öppet på Facebook – en försäljning som enligt de experter SVT talat med pågått relativt ostört i åratal.

– Falska konton gynnar Meta på flera sätt. Inte bara betalar dessa konton Meta för annonser, falska konton bidrar också till Metas totala användarantal, säger Samuel Wooley, biträdande professor som forskar på desinformation vid University of Pittsburgh, till SVT.

Den här Facebookgruppen är en av flera där människor köper och säljer konton. Gruppen är öppen, har funnits sedan den 6 oktober 2021 och har över fjorton tusen medlemmar. Ofta utannonseras konton specifikt som ”USA-verifierade”, vilket ska innebära att de genomgått en verifieringsprocess och kan användas för politiska annonser i USA. Foto: Facebook/Skärmdump

”Kan undergräva valprocessen”

Damon McCoy är professor på Institutionen för datavetenskap och teknik vid New York University, och har studerat köp- och säljmarknaden för sociala medier-konton sedan 2011.

Skulle försäljningen av den här typen av konton kunna påverka valet?

– Absolut. Det är problemet med den här typen av cyberkriminella tjänster, de kan användas för att sälja tvivelaktiga bantningspiller, men också för att sprida potentiellt skadlig desinformation som undergräver valprocessen, säger Damon McCoy till SVT.

Det är inte bara på Facebook som Facebook-konton säljs. Google-sökningar på ämnet resulterar i att man får upp reklam för företag som påstår sig ha olika typer av konton till salu. Foto: Google/Skärmdump

Meta: Arbetar med att motarbeta det

Damon McCoy menar att Meta har försökt försvåra för denna verksamhet, men att det inte är särskilt högprioriterat, trots Mark Zuckerbergs ord.

Till SVT säger en talesperson för Meta att skapandet av den här typen av fejkkonton sker i stor skala, och att ”hantera det är något som vi arbetar med”.

Mobiltelefonfarmer i Bangladesh

Enligt både Samuel Wooley och Damon McCoy skapas denna typ av konton sannolikt i mobiltelefonfarmer i låglöneländer, som Pakistan eller Bangladesh, där tusentals telefoner används för att skapa mängder av konton.

SVT kontaktade säljare från Bangladesh – se hur det gick i videon ovan.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet