• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Fransk tv-kanal intervjuade terroristerna

Uppdaterad
Publicerad

Tv-kanalen BFM fick en intervju med två av de franska terroristerna, mitt under pågeånde gisslandrama. – Vi är profetens försvarare, säger Chérif Kouachi, medan gisslantagaren i butiken i Paris bekräftar att de båda attackerna var samordnade.

Den franska tv-kanalen BFMTV lyckades mitt under de pågående gisslandramat få till en telefonintervju med både Chérif Kouachi och gisslantagaren i butiken vid Porte de Vincennes.

Redaktionen försökte strax före kl 10 ringa tryckeriet där bröderna Kouachi hade tagit gisslan när Chérif Kouachi svarade.

Terrordåd mot fransk tidning

– Jag vill bara säga att vi är profetens försvarare. Jag, Chérif Kouachi, har skickats av al-Qaida i Jemen. Jag åkte dit och det var Anwar al-Awlaki [känd amerikansk-jemenistisk islamistisk terrorist] som finansierade mig.

Hur länge sedan var det?

– Det var ganska länge sedan, innan han dödades.

al-Qaida tar på sig ansvaret

En ledare för al­-Qaidas gren i Jemen har också gått ut i ett klipp på Youtube och tagit på sig dådet mot franska tidningen i onsdags. I klippet säger al-Qaida-ledaren att terrorattacken föranletts av förolämpningar mot profeten, rapporterar Reuters.

Ledaren säger också att terroristerna ville lära ”de som förolämpar profeten var gränsen går för yttrandefrihet”, och hotar med fler attacker om Frankrike inte ”upphör med sina aggressioner mot muslimer”. Videons äkthet har inte bekräftats.

Till AP säger en medlem av al-Qaida i Jemen att dådet är ”en hämnd i profeten Muhammeds ära” och att gruppen valt sina mål ”omsorgsfullt”. Medlemmen säger också att anledningen till att gruppen inte tagit på sig skulden tidigare beror på ”säkerhetsskäl”.

Ansåg inte offren som civila

Chérif Kouachi försvarar Charlie Hebdo-attacken med att han och hans bror har försvarat profeten, och att de inte alls har dödat civila, eftersom de själva inte ansåg de döda satirtecknarna som oskyldiga civilpersoner.

Den franska tv-intervjun höll på i knappa två minuter. Efteråt kontaktade redaktionen direkt landets inrikesdepartement och premiärminister Manuel Valls. Intervjun har publicerats först nu, efter att jakten på bröderna avslutats.

”Vi synkroniserade oss”

Senare, vid kl 15, ringde Amedy Coulibaly, gisslantagaren i butiken vid Porte de Vincennes, själv upp redaktionen på BFM. Han talade med deras chefredaktör i omkring fyra minuter.

Har du en koppling till de två bröder som anföll Charlie Hebdo?

– Ja, vi synkroniserade oss för att genomföra operationerna.

Har du fortfarande någon kontakt med dem, just nu? Har du varit i telefon med dem nyligen?

– Nej.

På vilket sätt är ni synkroniserade? Finns det ännu fler dåd planerade? Har ni ett gemensamt scenario ni spelar upp?

– Nej, vi synkroniserade oss bara för inledningen. Det vill säga att när de började mot Charlie Hebdo började jag med polisen.

Riktade sig mot judar

Efter det berättar han att det finns fyra döda i butiken, och att det finns totalt 16 personer med honom i butiken, varav några barn. Han förklarar också att han utför dådet för att ”försvara alla muslimer, särskilt palestinierna”. Han valde den judiska butiken eftersom attacken var riktad mot judar.

Åklagaren har i efterhand bekräftat att samtliga fyra döda ur gisslan i butiken dödats av Coulibaly direkt när han intog butiken. Ingen av dem miste livet i samband med att polisen stormade den. Coulibaly sköts till döds i samband med stormningen.

Liksom med intervjun med Kouachi lämnade BFMTV direkt över intervjun till ordningsmakterna, och publicerade den först nu på kvällen, efter att gisslandramat avslutas.

Här kan du lyssna på utdrag ur intervjuerna

Global resevarning

Samtidigt utfärdar USA en global resevarning till följd av den senaste tidens terrorattacker.

”Den senaste tidens terrordåd, oavsett om de utförts av personer kopplade till terrororganisationer, efterhärmare eller ensamma gärningsmän, tjänar som påminnelse om att amerikanska medborgare bör iaktta stor försiktighet och vidta nödvändiga åtgärder för att öka sitt säkerhetsmedvetande” , heter det i uttalandet från utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet