Franska vänsterväljare om valet mellan pest och kolera

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen avgörs om det blir Emmanuel Macron eller Marine Le Pen som blir Frankrikes nästa president. Några som kan komma att avgöra valet är den stora gruppen som i den första valomgången röstade på den utslagne vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon.

– Jag grät i flera dagar efter första valomgången. Första reaktionen var att jag inte tänker gå och rösta igen – ingen av de här kommer få min röst, säger Annabelle Hernandez.

Hon är en av de 7,7 miljoner fransmän som röstade på vänsterpopulisten Jean-Luc Mélenchon och hans rörelse Okuvade Frankrike i första presidentvalomgången.

Presidentval i Frankrike 2022

Men Mélenchon föll på målsnöret – bara en procent efter sin motpol, högerpopulisten Marine Le Pen, som istället blev den att stå bredvid president Emmanuel Macron i finalomgången.

Nu säger flera vänsterväljare att valet står mellan pest och kolera.

– Det är ett stort dilemma för oss inom vänstern. Vi vet inte hur vi ska göra... Mélenchon har sagt ingen röst får gå till Marine Le Pen, men det är svårt för oss att rösta på Macron, säger Matthieu Vignes, när SVT träffar honom och hans likasinnade kamrater på ett café.

De är besvikna efter fem år av Emmanuel Macrons styre. Vänsterväljare anser att han fört en ekonomisk politik som gynnar de rika, och att Macron har en del i att högerpartier vuxit sig starka i Frankrike.

– Jag kommer gå och rösta klädd i svart, för för mig är det ett ögonblick av sorg över demokratin. Så om jag går och röstar på Macron kommer jag vara klädd i svart, säger Annabelle Hernandez.

En majoritet röstar blankt eller inte alls

Enligt en undersökning gjord av Mélenchons parti kommer majoriteten av hans väljare nu antingen rösta blankt, eller inte rösta alls. En tredjedel säger sig lägga sin röst på Macron. Att rösta på Le Pen erbjöds inte som alternativ. Ännu har många av dem kring cafébordet inte bestämt hur de ska göra.

Trots att känslan är hopplös inför morgondagens val, blickar de framåt – mot valet till nationalföramlingen som hålls i början av juni.

Jean-Luc Mélenchon har uppmanat sina väljare att istället göra honom till premiärminister, vilket vännerna i Paris kommer kampanja för.

– Kampen fortsätter. Vi har börjat smälta nederlaget i presidentvalet och ser framåt mot valet till nationalförsamlingen. Där hoppas vi kunna få så många ledamöter som möjligt. Allra helst en majoritet, alltså 289 ledamöter, säger Annabelle Hernandez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2022

Mer i ämnet