Pascaline Magnard levde vid krigsutbrottet tillsammans med sin judiska familj i Paris. Men livet i den franska huvudstaden blev alltmer outhärdligt då de, precis som stadens övriga judiska befolkning, levde i ständig skräck för att bli upptäckta av den nazistiska ockupationsmakten.
Familjen beslutade sig då för att fly till den lilla byn Dieulefit, där en tjänsteman på stadshuset räddade den unga flickans liv genom att förfalska hennes id-handlingar, berättar den numera 86-åriga Pascaline.
– En ung kvinna arbetade i stadshuset. Hon frågade mig vilket namn hon skulle skriva på mitt id-kort och jag svarade ”Colomb, förnamn Pascaline”. Jag nämnde aldrig mitt mellannamn Sara, och hon förfalskade id-kortet för att rädda mitt liv.
Förfalskade id-handlingar
Men Pascalines fall är långt ifrån unikt. Den unga kvinnan i stadshuset, Jeanne Barnier, förfalskade nära ettusen identitetshandlingar för judar och andra personer som förföljdes av nazisterna – personer som alla fick nya identiteter.
Jeanne Barnier själv ska senare ha förklarat sitt handlande med orden: ”Vi gjorde vad vi kunde”, och hon var inte ensam. Den lilla byn Dieulefits invånare hjälpte under krigsåren 1.500 människor som hotades av nazisternas systematiska förföljelse genom att ge dem husrum och arbeten.
Några av dem, inklusive Jeanne Barnier, hamnade på nazisternas dödslista som efter krigsslutet hittades i det tyska högkvarteret i Lyon.
Blev en del av familjen
Ytterligare en av byborna som räddade människor som sökt sig till Dieulefit var Jean Morins fabriksägande far. Han tog hand om den judiske pojken Isaac, vars föräldrar dödats i ett koncentrationsläger. Och efter att ha flyttat in hos familjen blev Isaac som en i syskonskaran, berättar Jean Morin.
– Isaac blev en del av familjen. Han bodde i ett rum mellan mina föräldrars sovrum och vårt rum, och han var som ett barn i familjen.
Sammansvetsad gemenskap
Tusentals människor på flykt från nazisternas förtryck fann skydd i den lilla sammansvetsade bygemenskapen, där ingen någonsin avslöjade de gömda.
Precis som Pascalines Magnards familj överlevde de nazismen tack vare bybornas tystnad, och trots att minnena från kriget forftarande jagar henne i drömmarna, står byn Dieulefit för något gott i hennes liv.