Fredsamtal med Farc på gång

Uppdaterad
Publicerad

Colombia inleder fredsförhandlingar med Farc-gerillan den 5 oktober. Parterna möts för samtal i Oslo.

Francisco Santos, tidigare vicepresident i Colombia, avslöjade nyheten i dag. Enligt honom kommer landets president att meddela detta officiellt de närmaste dagarna.

Efter Oslomötet ska förhandlingarna fortsätta i Kuba, enligt Santos.

Det norska utrikesdepartementet ville inte kommentera uppgifterna.

Förhandlingarna mellan parterna blir de första på över tio år.

Försvagad gerilla

Den regionala tv-kanalen Telesur, med bas i Venezuela, var först ut med att avslöja att fredssamtal är på gång. Enligt Telesur möttes företrädare för parterna i Kuba på måndagen och undertecknade då ett avtal om att inleda förhandlingar.

Den vänsterorienterade Farc-gerillan har bedrivit en väpnad kamp i Colombia sedan 1964 men är i dag åtskilligt försvagad. Gerillan har varit beryktad för att ha kidnappat tusentals människor som den hållit fångna i djungeln i åratal. Gerillan har också dödat tusentals människor. En av de mest kända fångarna var presidentkandidaten Ingrid Betancourt, som bortfördes 2002 och frigavs först sex år senare.

Lösesummor som betalts för kidnappade har varit en viktig finansieringskälla för gerillan liksom dess inblandning i narkotikahandel.

Fakta – Farc

Farc, Colombias revolutionära väpnade styrkor, har sedan 60-talet bedrivit Latinamerikas mest långlivade vänsteruppror. Att kidnappa människor och begära lösen har varit en viktig finansieringskälla. På senare år har rörelsen alltmer ägnat sig åt knarkhandel, och klassades i mitten av 00-talet som världens rikaste gerillagrupp.

Som mest kontrollerade Farc uppemot halva Colombias yta. Men senaste decenniet har gerillan drabbats hårt av ”Plan Colombia”, ett USA-finansierat program som först beskrevs som en ambitiös biståndssatsning men som också blivit en militär offensiv värderad till mångmiljardbelopp.

2008 förlorade Farc många av sina starkaste namn, bland dem grundaren Manuel Marulanda och ledaren Raul Reyes. Som mest hade gruppen omkring 20.000 beväpnade soldater, men bedöms nu ha tappat mer än hälften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.