Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från kumpaner till rivaler – det här är generalerna al-Burhan och ”Hemedti” som strider om makten i Sudan. Foto: Yasuyoshi Chiba, Ashraf Shazly/AFP

Generalerna som strider om makten i Sudan

Publicerad

Över 420 människor har dödats i striderna i Sudan som nu pågått i drygt en vecka. Bakom konflikten står den reguljära arméns general, Abdel Fattah al-Burhan och generalen för paramilitären RSF, ”Hemedti”. Det var inte länge sedan som de genomförde en militärkupp tillsammans – nu hotar deras maktkamp att slita sönder landet. Det här är vad vi vet om händelseutvecklingen den senaste tiden:

Bräcklig vapenvila

Sedan natten mot tisdag, en dryg vecka efter att stridern började, pågår ett tre dygn långt eldupphör mellan de stridande parterna i Sudan. Eldupphöret bekräftas av Sudans reguljära militär, som uppger att det förhandlats fram under medling av USA och Saudiarabien, rapporterar Reuters. Under onsdagseftermiddagen hävdar dock RSF att den sudanesiska militären brutit mot vapenvilan.

Samtidigt pågår försök från bland annat USA att sätta ihop en kommitté som ska försöka förhandla fram en permanent vapenvila.

WHO: ”Hög risk för biologisk fara”

Det finns en ”hög risk för biologisk fara” i Sudans huvudstad Khartoum efter att en av de stridande parterna har tagit kontroll över ett laboratorium med mässlings- och kolerapatogener och andra farliga material, meddelar Världshälsoorganisationen, WHO enligt Reuters.

Tekniker har inte kunnat få tillgång till det nationella folkhälsolaboratoriet för att säkra materialet, uppger WHO-representanten Nima Saeed Abid till journalister.

Hundratals döda

Över 420 människor har dödats och fler än 3 700 har skadats, enligt FN. Den egentliga dödssiffran befaras vara mycket högre.

FN-prognos: 270 000 flyr till grannländerna

FN förväntar sig att upp till 270 000 sudaneser kommer att fly från Sudan till grannländerna Tchad och Sydsudan med anledning av konflikten i Sudan, rapporterar AFP. Men miljoner sudaneser har ingen möjlighet att lämna landet. De stannar kvar i en situation med akut brist på vatten, mat, medicin och bränsle och många internet- och strömavbrott.

Evakuering pågår

Sedan i lördags har över 4 000 människor lämnat Sudan i evakueringar som organiserats av andra länder. USA och länder i Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien har hämtat hem ambassadanställda och andra medborgare. Utrikesminister Tobias Billström (M) meddelade under onsdagen att all svensk personal drån ambassaden i Sudan har återvänt till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet