Man i skjorta och glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professor Ólafur Gudmundson om hur man bygger vallar för att försöka styra lavaströmmen, både nu och under tidigare vulkanutbrott på Island. Foto: SVT

Geofysikern: Annan del av samma spricka som öppnats

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vulkanutbrott har inträffat på Island, och lava strömmar nu bara några hundra meter norr om Grindavik.

– Man har byggt vallar för att skydda samhället men sprickan når igenom vallarna nu, säger Ólafur Gudmundson, professor i geofysik på Uppsala universitet, till SVT.

Bara några veckor efter att invånarna i den isländska byn Grindavik fick återvända har de tvingats evakuera igen efter ett nytt vulkanutbrott.

– Lavaströmmen är bara hundratals meter ifrån de nordligaste husen i samhället, säger Ólafur Gudmundson, geofysiker som har forskat om vulkaner på Island, i SVT Nyheter Direkt.

Vulkanutbrott på Island

”Inte oväntat”

Det började med ett intensiv serie antal jordbävningar i området vid 3-tiden, natten till söndag. Det gjorde att Grindavikborna hade omkring fem timmar på sig att lämna sina hem innan utbrottet startade vid klockan 8.

– Samhället är hotat. Det här är dock inte oväntat, säger Gudmundson.

Enligt Ólafur Gudmundson är sprickan som nu har öppnat sig en fortsättning mot söder, på det stora utbrottet som inträffade strax innan jul. Detta efter att tryck byggts upp där magma har samlas, på kanske 5 kilometers djup.

– När det utbrottet skedde minskade trycket. Nu har trycket byggts upp igen över tre veckors tid, tillräckligt för att öppna en annan del av samma spricka, säger han.

Tidigare seismisk aktivitet

Grindavik ligger cirka fyra mil sydväst om Reykjavik och nära den geotermiska anläggningen Svartsengi, som är den huvudsakliga leverantören av el och vatten till 30 000 invånare på Reykjaneshalvön. I närheten ligger också det populära geotermiska spat Blå lagunen.

De senaste tre åren har det skett tre små utbrott längre österut samt mindre jordskalv, vilket enligt Ólafur Gudmundson tyder på rörelser av magma nära ytan.

– Detta är förmodligen början på en period som kan vara i hundratals år. För 800 år inleddes en period med mycket aktivitet i detta område. Också tusen år tidigare än det. Vi känner till geologiska mönster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet