Utbrottet startade norr om Grindavik vid klockan åtta på söndagsmorgonen, lokal tid. Det föregicks av uppemot 200 mindre jordbävningar vid kratern Sundhnúksgíga, under morgontimmarna.
”Förändrar situationen helt”
Vid lunch verkade lavaflödet först ha stanna av, men vid 13.30-tiden öppnades ännu en spricka i marken, mindre men betydligt närmare samhället.
– Det här förändrar situationen helt, säger vulkanologen Thorvaldur Þórðarson till nyhetsbolaget Rúv.
Någon timme senare nådde lavan ett nybyggt flerfamiljshus i norra Grindavik, som började brinna strax innan 16-tiden. Fler hus sedan dess fattat eld, och lavan fortsätter långsamt sin väg genom bebyggelsen.
Söndagens vulkanutbrott är en fortsättning på det som inträffade den 18 december, säger Ólafur Gudmundson, geofysiker vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.
En del av den nya sprickbildningen skedde inom de skyddsvallar som byggts. Civilförsvaret har därför kämpat mot klockan för att få till nya vallar som ska leda lavan i en annan riktning. Flera sprickor har också flyttat på sig under dagen och en glidning på tiotals centimeter har uppmätts, rapporterar Rúv.
– Det finns inte mycket annat att göra än att vänta och se vad som sätter sig och var lavan kommer att ta sig och under de närmaste timmarna och dagarna, säger Fannar Jónasson, borgmästare i Grindavik.
Allmänheten uppmanas att hålla sig borta
Mellan 50 och 60 personer arbetar för polisens räkning för att minimera skadorna. Polisen och räddningstjänsten uppmanar allmänheten att inte närma sig området.
Grindaviks invånare evakuerades under natten och trafiken till orten är avstängd. Samhället är helt strömlöst till följd av utbrottet.
Nu rustar Island för ännu en hjälpinsats, bland annat med hjälp av ett hjälpcenter i Reykjavik.
– Det är väldigt känslosamt att se på när ens hemstad förstörs, säger Grindavikbon Ólafur Jóhannsson i SVT:s livesändning.
Klockan 21 väntas Islands president Guðni Jóhannesson hålla tal till nationen.