Georgiska demonstranter efter valet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor besvikelse i Georgien efter valet: ”Många som antog att de skulle vinna” Foto: Reuters

Georgiens president uppmanar till demonstrationer i Tbilisi

Uppdaterad
Publicerad

Helgens val i Georgien, där det proryska regeringspartiet Georgisk dröm utropat sig som segrare, ifrågasätts i väst och av oppositionen.

Under kvällen protesterade tusentals i huvudstaden Tbilisi, på uppmaning av landets president Salomé Zourabichvili.

Enligt rapporter pressades, kartlades och skrämdes georgiska väljare. Framförallt statligt anställda ska ha utsatts för press, menar internationella valobservationsuppdraget IEOM tillsammans med Osse/Odihr.

Den svenska utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M) uttrycker sin oro över rapporterna på X:

”Allvarligt bekymrad över oegentligheterna i Georgiens val som rapporterats av Osse/Odihr och andra observatörer

För att återställa förtroendet uppmanar jag georgiska myndigheter att på ett trovärdigt sätt adressera den här oron i en inkluderande politisk process”, skriver Malmer Stenergard.

Den svenska regeringen har under helgen även stoppat allt myndighetssamarbete med Georgien, rapporterar Dagens Nyheter.

Ödesvalet – Ryssland eller väst

Det georgiska valet har beskrivits som ett ödesval om landet ska närma sig Ryssland eller väst.

Det proryska regeringspartiet Georgisk dröm utropade sig under söndagen som segrare med runt 54 procent av rösterna. Partiet har bland annat infört den enligt kritiker rysk-inspirerade ”agentlagen” och grundaren, miljardären Bidzina Ivanisjvili, har lovat att förbjuda västvänliga oppositionspartier vid en valseger.

Ryssland, Ungern, Armenien och Azerbajdzjan har gratulerat Georgisk dröm till segern.

Oppositionen, bestående av flera partier, menar att det skett valfusk och tusentals demonstranter har samlats utanför parlamentet, på uppmaning av den EU-vänliga georgiska presidenten Salomé Zourabichvili, som främst har en ceremoniell roll.

Regeringspartiet Georgisk dröm har ”förmodligen” fått hjälp från rysk säkerhetstjänst, säger presidenten Zourabichvili till AP. Hon menar även att Georgisk dröm arbetar ”hand i hand med Ryssland”.

Väst uttrycker oro

Förutom Sverige har även Danmarks, Norges och Frankrikes utrikesministrar samt EU-topparna Josep Borell och Charles Michel uttryckt oro över huruvida valet gått rätt till.

Den amerikanska utrikesministern Antony Blinken vill att det sker en utredning gällande rapporterna om oegentligheter kring valet. Han uppmanar Georgiens ledare att ”respektera lagen, upphäva lagstiftning som underlägger grundläggande friheter, åtgärda brister i valprocessen och föra Georgien mot dess euro-atlantiska framtid”.

Se SVT:s livesändning angående protesterna i Tbilisi här.

Carl Fridh Kleberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ingredienser finns för ett oroligt efterspel” – hör SVT:s utrikesreporter om valet i Georgien. Foto: Vlada Cakic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.