En grafisk presentation av orkanintensitetsskalan med fokus på vindskador. I mitten av bilden visas en 3D-modell som representerar olika kategorier av orkaner, med tillhörande vindhastigheter och potentiell skada.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bilar träd och byggnader står inte pall” Foto: SVT.

Grafik: Så kraftigt är ovädret Milton

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Milton ökar i styrka samtidigt som den på onsdagskvällen väntas den dra in över Florida. Stormfloder och översvämningar väntas.

SVT:s meteorolog Pia Hultgren går igenom de olika oväderskategoriseringarna.

Enligt beräkningar kan upp mot tre-fyra meter höga vattenmassor dra in över de drabbade områdena i Florida när orkanen Milton drar in över fastlandet.

– Eftersom att Florida är så låglänt så kommer det nog flera kilometer in över land, säger Pia Hultgren.

Allra värst väntas det vara i Tampa-området där man beräknar att stormfloderna kan föra med sig upp mot fyra-fem meter höga vattenmassor.

Nedgraderats till en kategori 3-orkan

Orkanen Milton har under onsdagskvällen nedgraderats till en kategori 3-orkan, vilket innebär att vindarna är uppe i 40-50 meter per sekund.

Tidigare har orkanen klassats som en kategori 5-orkan, vilket är det högsta på skalan.

– Då är vi uppe i uppemot 60-70 meter per sekund, då är det inte mycket träd och hus eller bilar som pallar det, säger Pia Hultgren.

Hör SVT:s meteorolog Pia Hultgren berätta om de olika oväderskategorierna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.