Mustafa Fayyad, boende i Gaza och sin pappa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amnesty International kritiserade nyligen den lag som låter palestinier hållas i fånglägrena – och som enligt Amnesty öppnar för tortyr. Foto: SVT

Gripanden för övergrepp mot Gazafångar skakar Israel

Uppdaterad
Publicerad

Politiskt tumult skakar Israel efter att en utredning om grova sexuella övergrepp mot en palestinsk fånge lett till att nio soldater gripits. Anklagelserna om övergrepp är både många och allvarliga, men tunga högerpolitiker försvarar soldaterna.

Fånglägret Sde Teiman har hamnat i fokus efter att israelisk militärpolis i måndags greps nio soldater anklagade för allvarliga övergrepp mot en fånge som pekats ut som misstänkt medlem av Hamas. Enligt medierapporteringen ska fången ha utsatts för så grova sexuella övergrepp att han inte kunnat gå.

Demonstranter långt ut på högerkanten, inklusive knessetledamöter från partier i regeringskoalitionen, åkte i måndags till Sde Teiman för att protestera mot gripandena. Bland annat skanderades ”vi överger inte våra vänner, särskilt inte för terroristers skull” och det hela urartade när två militärbaser stormades.

Krig mellan Israel och Hamas

Splittring i regeringen

SVT har sökt israeliska försvarsministeriet för en kommentar. Tidigare har israeliska militären sagt att man undersöker och tar uppgifterna på allvar, men förnekat systematisk tortyr.

Nationella säkerhetsministern, ultranationalistiske Itamar Ben-Gvir, deltog själv vid måndagens protester.

”Spektaklet där militärpolis kommer för att gripa våra bästa hjältar i Sde Teiman är inget mindre än en skam”, säger han enligt Times of Israel.

Försvarsminister Yoav Gallant försvarar utredningen och menar att den måste fortsätta.

– Lagen gäller för alla, även i tider av ilska, säger han enligt BBC.

Amnesty kritiserar lag

Amnesty International har kritiserat den lag om olagliga stridande som Israel har använt för en stor del av gripandena i Gaza sedan Hamas terrorattack den 7 oktober. Lagens lösa utformning möjliggör enligt Amnesty tortyr och låter palestinier hållas isolerade utan rättssäkerhet.

Budour Hassan på Amnesty i Ramallah säger till SVT att Israel inte kan friskriva sig från skyldigheter under internationell lag ens i krig.

– Till exempel är förbudet mot tortyr absolut. Det finns inget som kan rättfärdiga tortyr. Inte ett krig, inte en terrorattack – inte ens mot stridande.

”Slår fångarna”

En av dem som säger sig ha bevittnat tortyren på nära håll är Mustafa Fayyad. När SVT:s fotograf i Gaza träffar honom har han precis släppts ur israelisk fångenskap och får träffa sin pappa för första gången på två månader.

Mustafa Fayyad beskriver hur han och andra i grupp togs från en skola i Jabalia och fördes till en militärbas.

– De slår fångarna och knäcker deras revben, de använder elchocker. Misshandeln är inte ur denna värld, säger han.

SVT kan inte oberoende bekräfta vittnesmålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet