Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

En ambulans står parkerad på en gata, omgiven av en folksamling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Janzon, sprängämnesexpert, om hur personsökarna och radioenheterna förvandlats till vapen. Foto: Reuters.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Libanon och Hizbollah anklagar Israel

I ett uttalande säger Libanons premiärminister Najib Mikati att attacken i Libanon är en "kriminell israelisk aggression och att det är "en allvarlig kränkning av Libanons suveränitet", rapporterar New York Times.

Även Hizbollah beskyller Israel för attacken och säger i ett uttalande att "Israel kommer få sitt rättmätiga straff", rapporterar Reuters.

Israel har inte tagit på sig attacken.

Överblick

Uppgift: Tyskland minskar sin vapenexport till Israel

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Tyskland under den senaste året minskat sin vapenexport till Israel kraftigt. En källa, som uppges vara insatt i det tyska finansdepartementet, uppger att man slutat att arbeta med licenser för vapenexport till Israel efter politiska och juridiska påtryckningar om att exporten kan strida mot internationell lag.

Uppgifterna tillbakavisas av en talesperson för Tysklands finansdepartement som uppger att det "inte finns ett stopp för vapenexport till Israel och att det inte heller kommer bli något stopp", enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Bild på en folkmassa som bär upp två kistor prydda med blomkransar.
Libaneser samlades på onsdagen för att sörja personer som dödades under tisdagens attack. Foto: Bilal Hussein/AP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel: "Kriget har gått in i en ny fas"

Under natten uppgav Israels försvarsminister Yoav Gallant att "kriget gått in i en ny fas" och har uppgett att man kommer flytta styrkor norrut mot gränsen till Libanon.

- Det här är ett scenario som människor här har varit rädda för de senaste månaderna sedan kriget i Gaza i oktober, säger Lina Malers, frilansjournalist på plats i Beirut.

I eftermiddag väntas Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah hålla ett tal till folket.

- Det kommer bli tal om hämnd men vad den hämnden blir återstår att se. Hizbollah har sedan konflikten bröt ut gång på gång betonat att de inte vill att det blir ett storskaligt krig mot Libanon eller i regionen, säger hon.

Regeringen kritiseras för nedlagd FN-röst

Sverige var ett av 43 länder som lade ner sin röst när FN:s generalförsamling röstade för en resolution om att Israels ockupation av palestinska områden ska upphöra inom ett år.

Beslutet får kritik av oppositionen. Bland annat kräver Vänsterparitet en debatt i riksdagen.

”EU fortsätter vara mycket tydligt i sina förväntningar i parternas genuina engagemang. Resolutionen går dock utöver domstolens utlåtande.", skriver utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) i en kommentar till SVT.

Iran utlovar hämnd i brev till FN

Iran utlovar hämnd efter dådet i Libanon då tusentals personsökare med koppling till Iranstödda Hizbollah exploderade. Irans ambassadör i Libanon. Mojtaba Amini, skadades också.

Iran förbehåller sig rätten att "enligt internationell lag vidta nödvändiga åtgärder som anses krävas för att svara på ett sådant avskyvärt brott och kränkning", skriver landets FN-ambassadör Amir Saeid Iravani i ett brev till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och FN:s säkerhetsråd.

Dödssiffran stiger till 20

Sent under onsdagskvällen skriver Libanons hälsodepartement upp dödssiffran till 20, rapporterar Reuters.

USA: "Vill inte se en eskalering"

Efter två dagar av sprängningar i Libanon varnar Vita huset nu alla parter för att eskalera situationen.

- Vi vill fortfarande inte se en eskalering av något slag. Vi tror inte att lösningen på den nuvarande konflikten är ytterligare militära operationer, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, enligt AFP.

John Kirby säger att det är för tidigt för att säga om händelserna i Libanon kommer att påverka möjligheterna till en vapenvila i Gaza.

Markerad händelse

Dokument namnger Gazas döda: 14 sidor spädbarn  

Ett 649 sidor långt dokument som namnger 34 344 palestinier dödade under kriget har släppts av Gazas hälsodepartement. De första 14 sidorna består av barn under ett år.

Totalt namnges 710 spädbarn som dödats före sin ettårsdag, rapporterar flera medier. Många av dem både föddes och dödades därmed under kriget.

Allt som allt listas 11 355 dödade barn i det flera hundra sidor långa dokumentet.

Dokumentet, publicerat via hälsodepartementets Telegramkanal, redogör för palestinier dödade mellan 7 oktober och 31 augusti. Det innehåller namn, ålder, kön och id-nummer på de dödsoffer som myndigheterna hittills kunnat identifiera.

Enligt hälsodepartementet i Hamasstyrda Gazaremsan har totalt över 42 000 palestinier, 16 700 av dem barn, dödats till följd av Israels krigföring sedan i oktober. Krigsutbrottet följde på terrorstämplade Hamas storskaliga attack mot Israel den 7 oktober.

(TT)

SVT sände live om explosionerna i Libanon med frilansjournalisten Lina Malers på plats i Beirut, SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i Tel Aviv och Mellanösternexperten Alexander Atarodi i studion – se hela sändningen här.

Markerad händelse

Libanon: 14 döda och över 450 skadade

Dödssiffran stiger efter onsdagens explosioner i Libanon. Enligt landets hälsodepartement har 14 personer dödats och över 450 skadats när kommunikationsutrustning har exploderat.