Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

USA oroliga för att konflikten ska sprida sig

USA är fortsatt oroat över risken att konflikten i Gaza sprider sig till andra fronter efter mordet på Hamasledaren Saleh al-Arouri i Beirut, säger Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, på onsdagen, rapporterar Reuters.

Israel har varken bekräftat eller förnekat att de låg bakom attacken på tisdagen.

Miller säger att han inte kunde uttala sig om vem som kan ha utfört det, men kallade Saleh al-Arouri "en brutal terrorist med civilt blod på sina händer".

Vidare säger han att USA inte fick någon förhandsinformation om attacken innan den inträffade.

Överblick

Hizbollah avfyrar 100 raketer mot Israel som hämnd

Israels militär, IDF, skriver på X att en högt uppsatt befälhavare för den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah har dödats i en attack i södra Libanon. Enligt IDF var han ansvarig för "ett stort antal terrorattacker" mot Israel.

En källa från Hizbollah uppger för AFP att Hizbollah-ledaren dog i ett flyganfall mot en bil. Enligt Hizbollah hade befälhavaren ansvar för en av tre sektorer i Libanon.

Som hämnd har Hizbollah avfyrat 100 raketer mot israeliska militära positioner, enligt ett uttalande som AFP hänvisar till.
Israels militär uppger att de flesta raketer har träffat öppna ytor. Det finns ingen information om några personskador, skriver Times of Israel.

Aktivistgrupp: Största bosättningen på decennier

Israel har nyligen godkänt en ovanligt stor bosättning på Västbanken, det säger den israeliska aktivistgruppen Peace Now.

Området ligger i Jordandalen och uppges utgöra nästan 13 kvadratkilometer. Enligt Peace Now är det den största bosättning som Israel godkänt sedan fredsprocessen i och med Osloavtalet 1993.

Det finns över israeliska 100 bosättningar på Västbanken som varit under israelisk ockupation sedan 1967.

Markerad händelse

Hamasuppgift: Få vet var Sinwar är

Endast två eller tre personer vet var den eftersökte Hamasledaren Yahya Sinwar befinner sig, säger en anonym källa inom islamiströrelsen till den saudiskägda tidningen Asharq al-Awsat.

Denna snäva krets uppges se efter Sinwars behov och möjliggöra kommunikation mellan honom och Hamasledningen i Qatar i samband med gisslanförhandlingar.

61-årige Sinwar – den terrorstämplade rörelsens högste ledare i Gaza och jagad av Israel som ser honom som högst ansvarig för attackerna den 7 oktober – antas bo i Gazas underjordiska tunnelsystem. I maj rapporterade The New York Times att Sinwar gömde sig i tunnlar under staden Khan Yunis. (TT)

Enligt Asharq al-Awsats uppgiftslämnare i Hamas, vars utsago är svårverifierad, har Yahya Sinwar klarat sig oskadd i kriget hittills. Foto: Adel Hana/TT
Markerad händelse

Fyra döda efter attack på Västbanken

Fyra personer har dött i en israelisk attack mot ett flyktingläger på ockuperade Västbanken, uppger det palestinska hälsodepartementet.

Enligt Israels militär var attacken riktad mot en militant gruppering som placerade ut sprängämnen i flyktinglägret Nur Shams, som ligger nära staden Tulkarm i norra delen av Västbanken.

Våldsamheterna på Västbanken, som befunnit sig under israelisk ockupation sedan 1967, har intensifierats sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober i fjol.

Över 550 palestinier har dödats i israeliska attacker på Västbanken sedan kriget bröt ut, enligt palestinska myndigheter. (TT)

Markerad händelse

Evakueringsordern största sedan i oktober

FN:s humanitära kontor OCHA skriver i en artikel på tisdagen att Israels evakueringsorder som gavs i Khan Yunis under måndagen är den största sedan i oktober i fjol.

I artikeln, som publicerades på deras officiella hemsida, skriver de att "en så omfattande evakuering bara kommer att öka civilbefolkningens lidande och driva de humanitära behoven ännu högre".

"Människor ställs inför det omöjliga valet att behöva flytta, vissa troligen för andra eller tredje gången, eller stanna kvar i områden där de vet att hårda strider kommer att äga rum".

Enligt uppskattningar kan det röra sig om nästan 250 000 människor som bott i de områden där evakueringsordern gavs.

Markerad händelse

Rapporter om attacker mot Khan Yunis

Under natten ska IDF ha genomfört attacker i och runt Khan Yunis i södra Gaza. Enligt palestinska Röda halvmånen har flera personer dödats och ett trettiotal skadats.

Under måndagen beordrade Israel massevakuering av Khan Yunis efter att raketer avfyrats mot Israel från området. Islamiska jihads väpnade gren al-Quds tog på sig attacken.

Flera Gazabor har den senaste tiden flytt till Khan Yunis för att undgå Israels offensiv i Rafah.

"Det här är ytterligare ett stopp i de dödliga cirkulära flyttningarna som befolkningen i Gaza regelbundet måste genomgå" sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande under måndagen.

Markerad händelse

OCHA: Endast hälften av nödhjälpen levererades i juni

FN:s OCHA, som ansvarar för samordning av humanitär hjälp, uppger att det fortsätter att vara svårt att leverera nödhjälp in i Gaza.

"Det är nästan omöjligt att hämta nödhjälp vid gränsövergången Kerem Shalom för att distribuera inne i Gaza" skriver de i en ny rapport.

OCHA uppger att israeliska myndigheter under juni möjliggjorde för mindre än hälften av de 115 planerade leveranserna till norra Gaza. Mer än en tredjedel hindrades, nästan 10 procent nekades tillträde och cirka 9 procent ställdes in på grund av logistiska, operativa eller säkerhetsrelaterade skäl.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel beordrar massevakuering

Israels militär (IDF) har beordrat en massevakuering av civila från delar av Khan Yunis och Rafah i södra Gaza.

Israels varning utfärdades på sociala medier som ett officiellt uttalande under måndagen timmar efter att landet uppgett att flera raketer avfyrats mot Israel från Khan Yunis.

IDF uppger att ingen skadats i raketattackerna och israeliska styrkor har slagit till mot uppskjutningsplatsen.

Terrororganisationen Islamiska jihads väpnade gren har tagit på sig attacken

(SVT/TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera palestinska fångar släppta

Israel har släppt 55 palestinska fångar, rapporterar palestinska medier. En av dem är Abu Salmyia, chefen för sjukhuset i al-Shifa, som togs till fånga i november.

I ett videoklipp som publicerats efter frigivningen hävdar han att "Israel griper alla, inklusive sjukvårdspersonal" och vittnar om att flera fångar dött från tortyr, skriver Haaretz.

Frigivningen av Salmyia har väckt stor ilska hos flera israeliska politiker. Oppositionsledaren Benny Gantz säger att "den regering som släpper de som skyddat de som utförde 7 oktober-attacken (...) är inte kapabel att leda detta krig". Israel anklagar nämligen Hamas för att ta skydd på sjukhusen, däribland al-Shifa.

Markerad händelse

IDF: Flera raketer har skickats mot Israel

Israels militär har identifierat att omkring 20 raketer har avfyrats från området kring Khan Yunis i Gaza, skriver man på Telegram. Raketerna ska ha skickats mot samhällen i Israel som gränsar till Gazaremsan. Enligt IDF sköts flera av raketerna ner och ingen skadades i attacken.

IDF svarade på attacken genom att beskjuta området kring avfyrningsplatsen, enligt uttalandet. Islamiska jihads beväpnade gren har tagit på sig attacken, skriver The Guardian.