Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

ISrael

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Israel framstår som mer delat än någonsin” – Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren på plats i Jerusalem. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT & Jack GUEZ / AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flyktingläger attackerat i Gaza - många uppges döda

Flyktinglägret Jabalia, beläget i norra Gaza, bombades under tisdagseftermiddagen, enligt uppgifter från nyhetsbyråer och lokala myndigheter.

Den israeliska försvarsmakten IDF uppger i ett inlägg på X att de genomfört flyganfall mot Jabalia under dagen. Syftet uppges ha varit att slå ut Hamas kontroll över området. Enligt IDF ska bland annat en Hamas-befälhavare ha dödats, något som Hamas förnekar.

Flera aktörer från inuti Hamasstyrda Gazaremsan säger att ett stort antal människor har omkommit i anfallet. En läkare på ett intilliggande sjukhus säger till Al Jazeera att runt 50 personer ska ha dött.

Enligt AFP visar deras videomaterial att minst 47 kroppar har grävts fram ut rasmassorna. Uppgifter om antalet döda skiljer sig åt och ingen dödssiffra har kunnat verifieras av oberoende parter.

Enligt FN bor minst 116 000 i lägret, som är det största i Gaza. Det utgörs av ett mycket tätbebyggt område med bland annat skolor och vårdcentraler.

Lägret ligger inom den zon där Israel uppmanat invånare att evakuera söderut.

Överblick

Libanon: Tre sjukvårdare dödade

Tre sjukvårdsarbetare dödades och två skadades i ett israeliskt anfall mot södra Libanon, enligt libanesiska hälsovårdsmyndigheter.

Civilförsvaret skriver att "Israel slog till mot en brandbil som precis hade avslutat en insats i Froon", en by i södra Libanon.

Den israeliska militären (IDF) skriver på Telegram att man har skjutit ned drönare som avfyrats från Libanon och att man i ett flyganfall slagit till mot "militär infrastruktur som tillhör Hizbollah" samt med artillerield beskjutit ett antal platser i södra Libanon.

Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah har beskjutit varandra nästan dagligen sedan kriget i Gaza bröt ut förra året.

(TT/SVT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hundratusentals demonstrerar – kräver att gisslan släpps

Hundratusentals människor har samlats utanför den israeliska arméns högkvarter i Tel Aviv på lördagskvällen, enligt The Times of Israel.

Demonstranterna kräver att regeringen kommer överens med terrorstämplade Hamas om eldupphör, så att de som sitter som gisslan i Gaza kan komma hem.

Enligt arrangörerna deltar omkring 500 000 människor i protesten vilket skulle göra den till den största i landets historia.

Demonstranter har även samlats utanför premiärminister Benjamin Netanyahus residens i Jerusalem.

Uppgifter: 61 dödade på två dygn i Gaza

De senaste två dygnen har den israeliska militären (IDF) utfört flera omfattande attacker från både luften och marken. Minst 61 personer uppges ha dödats, enligt sjukvårdare i Gaza till Reuters.

I Jabalia ska minst åtta palestinier ha dödats i ett flyganfall mot ett flyktingläger och i centrala Gaza uppges fem ha dödats i en attack mot ett bostadshus.

På lördagen ska fyra palestinier ha dödats och 25 skadats i en attack mot Amr Ibn Ala'as-skolan, som inhyser fördrivna familjer.

IDF skriver på Telegram att man utfört attacker mot lägren då Hamas terrorister finns i, och verkar från, dessa.

Markerad händelse

CIA-chefen: Svåra beslut krävs för eldupphör

CIA-chefen William Burns säger att det krävs "svåra beslut och politiska kompromisser" både från Israel och Hamas för att avsluta den pågående konflikten i Mellanöstern. Uttalandet sker i samband med ett event i London, rapporterar Times of Israel.

William Burns säger att parterna är överens om den stora delen av skrivningarna. Inom ett par dagar hoppas han sig kunna presentera ett mer detaljerat förslag kring vapenvila.

– De sista tio procenten är de sista tio procenten av en anledning, säger Burns enligt tidningen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN kräver: Utred dödsskjutning av amerikan

Under fredagen sköts en amerikansk kvinna till döds vid protester mot illegala bosättningar på Västbanken. Nu vill FN att saken utreds, rapporterar TT.

– Vi vill se en fullständig utredning av omständigheterna och att personer ställs till svars, säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare, enligt BBC.

Generalsekreteraren säger att civila "måste skyddas under alla omständigheter", skriver TT.

Den 26-åriga kvinnan, född i Turkiet, hade båda amerikanskt och turkiskt medborgarskap.

Både USA och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har krävt att saken utreds, uppger TT.

Israeliska militären har tidigare sagt att händelsen utreds.

IDF: 30-tal projektiler avfyrade från Libanon

Israeliska militären, IDF, uppger att ett 30-tal projektiler har avfyrats från Libanon och nått israeliskt territorium strax efter klockan sex på lördagsmorgonen.

Inga skador har rapporterats in.

Spionchefer på M16 och CIA manar till vapenvila

Cheferna för de brittiska och amerikanska underrättelsetjänsterna, William Burns på MI6 och Richard Moore på CIA, uppger att de arbetar outtröttligt för vapenvila i Gaza.

I ett ovanligt gemensamt uttalande i Financial Times efterlyser de fred. De uppger att deras organisationer har utnyttjat sina underrättelsekanaler "för att pressa på för återhållsamhet och nedtrappning".

William Burns har även varit involverad i ansträngningarna för att nå en vapenvila. Han reste bland annat till Egypten i augusti för att delta i samtal på hög nivå som syftade att få till stånd en överenskommelse. /TT

Markerad händelse

Flera döda efter attack mot skolbyggnad i Gaza

Minst åtta personer har dödats i en israelisk attack mot en skolbyggnad i Gaza, uppger den palestinska nyhetsbyrån Wafa enligt Times of Israel. Enligt Israeliska militären handlar det om före detta skolan Halima al-Sa'diyya i norra Gaza.

Enligt nyhetsbyrån befann sig offren i flyktingtält inne i den före detta skolan. Israels militär, IDF, hävdar å sin sida att de var kopplade till terrorstämplade Hamas.

IDF skriver på Telegram att de utfört en riktad attack mot ett kontrollcenter för Hamas, som enligt IDF låg inbäddat i det som tidigare varit en skola på norra Gazaremsan. /SVT, TT

IDF: ”Vi förbereder oss för offensiva åtgärder”

Israeliska arméns (IDF) generalstabschef Herzi Halevi meddelade att militären arbetar för att minska Hizbollahs offensiva kapacitet under en lägesbedömning och rundtur vid 210:e divisionen på gränsen till Golanhöjderna under fredagen, uppgav IDF, rapporterar The Jerusalem Post.

Halevi besökte gränsen tillsammans med flera befälhavare från IDF bland andra Ori Gordin och Yair Peli.

Det ska handla om både offensiva och defensiva åtgärder, inklusive förstärkning av underrättelseinhämtning.

Amerikansk medborgare dödad på Västbanken

Palestinska medier uppger att en kvinna med amerikanskt medborgarskap dödats av Israels militär på Västbanken, skriver Times of Israel.

Enligt nyhetsbyrån Reuters deltog kvinnan i en protest mot bosättningarna.

Två läkare uppger för AP att en amerikansk kvinna blivit skjuten och att hon dog på sjukhuset.

USA:s utrikesminister Antony Blinken skriver på X att de har tagit del av uppgifterna och kommer undersöka händelsen.

- Vi är medvetna om den amerikanska medborgarens tragiska död i dag på Västbanken. Vi framför våra djupaste kondoleanser till hennes familj och nära och kära, skriver Blinken.