Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Extrasändning: Personsökare exploderade

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bland andra statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson i SVT:s livesändning om dåden i Libanon. Foto: ANWAR AMRO/AFP/TT

Senaste nytt om Hamas och Israel

IDF evakuerar före detta humanitär zon

Israels militär (IDF) uppger på Telegram att de kommer att utföra en "operation mot terrorister" i området Aljalaa i Khan Yunis och uppmanar alla som bor kvar där att lämna området omedelbart. Människorna uppmanas att ta sig till området som betecknas som humanitär zon som IDF har märkt ut på en karta.

Tidigare tillhörde Aljalaa den humanitära zonen men IDF menar att man har underrättelseuppgifter om att Hamas utnyttjar området och använder civila som sköldar.

Under de senaste dagarna uppger IDF att de utfört flera operationer i Gaza och träffat runt 30 mål med koppling till Hamas, bland annat en terrorcell i tunnlar i Rafa.

Karta som IDF har publicerat över humanitärt område.
Karta som IDF har publicerat över den humanitära zonen. Flera hjälporganisationer menar dock att det i praktiken inte finns humanitära zoner i Gaza. Bild: Skärmdump Telegram/@IsraelDefenseForces

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten: "Få grupper som kan utföra något sådant här"

Israel pekas ut som en av dem som skulle kunna ha utfört dådet. Landet har dock varken dementerat eller tagit på sig det. Anders Persson, statsvetare och expert på Israel, berättar vad som skulle kunna tala för att Israel ligger bakom det:

– Det är få grupper som har förmåga att utföra något sådant här och därför riktas blickarna mot Israel och dess underrättelsetjänst Mossad som har gjort liknande saker tidigare. Till exempel riggat mobiltelefoner med sprängämnen. Men magnituden är något vi aldrig sett tidigare. Israel har bemött det här med en kryptisk tystnad.

Utrikesreportern: "Stor rädsla här i Libanon"

Lina Malers, är utrikesreporter och befinner sig i Beirut. Hon berättar om oron i Libanon:

– Det är en stor rädsla här. Det här är något helt nytt där man ser personer kollapsa och falla ihop. Många är osäkra på vad som kommer hända nu och hur det kommer drabba dem. De vet inte om mobiltelefoner används för att spionera och om någon kan slå till mot solenergisystemet.

Se hennes medverkan i Aktuellt här.

Lina Malers på plats i Libanon.
Lina Malers på plats i Libanon.

Irak och Jordanien erbjuder medicinsk hjälp

Iraks premiärminister uppger att landet kommer att skicka läkare och räddningstjänstteam till Libanon för att bistå med hjälp, rapporterar AP.

Även Jordanien erbjuder medicinsk hjälp efter de dödliga explosionerna.

Utrikesministern Ayman Safadi har i ett telefonsamtal med Libanons premiärminister Najib Mikati uttryckt sitt stöd för Libanons "säkerhet, suveränitet och stabilitet", skriver CNN med hänvisning till ett uttalande.

Två Iranstödda miliser i Irak säger sig också stötta Libanon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Expertens teori om explosionerna i Libanon

Personsökarna som exploderade runt om i Libanon kan ha varit preparerade med något sprängämne.

Det säger Bo Janzon, expert på sprängämnen och tidigare verksam vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Det här är någonting som man inte har sett förut, säger han.

Hör Bo Janzons teori i klippet ovan.

Markerad händelse

UD: Inga uppgifter om drabbade svenskar i Libanon

Varken Utrikesdepartementet (UD) eller ambassaden i Libanon har några uppgifter om att svenskar drabbats i eftermiddagens explosionen, skriver UD i ett mejl till SVT Nyheter.

UD uppskattar att det i nuläget finns mellan 2 000 och 3 000 svenskar i Libanon. Men skriver även att det finns stora osäkerheter i uppskattningen och att den ständigt förändras.

- UD har i elva månader uppmanat svenskar att lämna Libanon. Det är den strängaste graden av avrådan. De svenskar som trotsat avrådan bär ett stort eget ansvar. Man kan inte förvänta sig att få hjälp av staten att lämna landet, skriver UD till SVT Nyheter.

USA: "Var inte medvetna eller inblandade i dådet"

Talespersonen för USA:s utrikesdepartement uppger på en pressträff att USA för närvarande inhämtar information om de tusentals personsökare som exploderat i Libanon.

– Jag kan säga att USA inte var inblandade i det här. USA var inte medveten om den här incidenten i förväg, säger Matthew Miller enligt Reuters.

USA uppmanar Iran att inte utnyttja situationen för att skapa instabilitet, säger Miller.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har även samtalat med sin israeliska motsvarighet, skriver Reuters.

Israel har inte kommenterat händelsen.

Markerad händelse

Iran och Hamas anklagar Israel för Libanondåd

Irans utrikesminister Abbas Araghchi har i ett samtal med sin libanesiska motsvarighet fördömt dådet i Libanon och benämnt det hela som en "israelisk attack".

Det rapporterar AP med hänvisning till Irans statliga nyhetsbyrå Irna.

Vidare ska Araghchi ha framfört sina kondoleanser och erbjudit Iran att hjälpa till med att vårda skadade.

Även terrorgruppen Hamas anklagar Israel. I ett uttalande skriver gruppen att dådet kommer trappa upp konflikten och leda Israel till "misslyckande och nederlag", rapporterar Reuters.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Har en historia av riktade högteknologiska dåd"

Hizbollah och Libanons regering anklagar Israel för att ligga bakom dåden i Libanon.

– Israel har inte kommenterat de här attackerna, men har en historia av riktade högteknologiska dåd, säger Stina Blomgren, tidigare Mellanösternkorrespondent.

Under måndagen meddelade Israels premiärminister att Israel uppdaterar sin krigsplan genom att flytta fokus från Gaza mot den norra gränsen mot Libanon.

Hizbollah använder sig av personsökare i stor utsträckning och är kända för att undvika mobiltelefoner.

– Man använder personsökare för att undvika övervakning och för att bli svårare att spåra, säger hon.

Vårdpersonal samlar bloddonationer i Beiruts södra förort efter explosionerna.
Flera människor har donerat blod efter den omfattande attacken. Foto: AFP/TT

Israels militär: "Har genomfört en utvärdering"

Israels militär, IDF, uppger att försvarschefen under kvällen hållit en utvärdering med militärens högsta ledning ”med tonvikt på beredskap för attack och försvar på alla arenor”, skriver Times of Israel.

Vidare uppger IDF att det inte finns några förändrade riktlinjer för civila.

I uttalandet nämner IDF inte explosionerna i Libanon, eller de anklagelser som riktats mot landet.