Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Hizbollahsoldater vid begravning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är Hizbollah? SVT:s Mellanösternkorrespondent om bildandet, inflytandet, och vad man vill uppnå. Foto: Reuters/Pablo Torres

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

IDF: Bombar för en möjlig markinvasion i Libanon

Israels militärchef uppger att man har bombat Libanon under hela onsdagen för att förbereda en möjlig markinvasion av Libanon, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Ni hör jetplanen ovanför; vi har anfallit hela dagen", sa general Herzi Halevi till trupperna vid gränsen till Libanon, enligt ett uttalande från den israeliska militären (IDF) .

"Detta är både för att förbereda marken för ert eventuella inträde och för att fortsätta förnedra Hizbollah".

Överblick

"Många döda är barn"

SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren befinner sig i Beirut i Libanon och berättar om hur läget i landet är just nu:

– I dag har det varit omfattande bombningar. Vi väcktes av flyganfall och vi har hört flera explosioner. Många av de 600 som dödats är civila och ungefär 50 barn. Det är även FN-anställda och ambulanspersonal, säger hon i Rapport.

Hon menar att Libanon skulle ha svårt att hantera en markinvasion:

– Landet är inte alls rustat för krig och har till exempel inget flygvapen. Sjukhusen är helt överfulla efter den här veckan och en halv miljon libaneser ska befinna sig på flykt.

Netanyahu: Slår till med full kraft

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i ett inspelat tal att landets soldater har blivit tillsagda att stå klara att gå in i Libanon.

– Vi slår till mot Hizbollah med en kraft de aldrig hade kunnat föreställa sig. Vi gör det med full kraft, säger han och fortsätter:

– En sak kan jag lova er – vi kommer inte att vila förrän de kan återvända hem, säger han med hänvisning till de tiotusentals israeler som tvingats bort från sina hem i norra Israel av rädsla för Hizbollah-attacker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Risk att det blir ännu mer blodigt"

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid medverkade i Rapport och svarade på frågan vad som kommer hända om Israel går in med marktrupper i Libanon.

– Det skulle bli regelrätta hårda strider mellan den israeliska militären och Hizbollah. Det kommer bli ännu värre och mer blodigt med fler döda, säger han.

Markerad händelse

Uppgift: Förslag om eldupphör förbereds

USA och Frankrike arbetar med förslag om eldupphör för att lösa de eskalerande striderna i Libanon kopplade till kriget i Gaza.

Det sade tre israeliska källor på onsdagen och tillade att inga betydande framsteg har gjorts hittills, skriver Reuters.

Det amerikanska förslaget inkluderar en vapenvila i norr för att möjliggöra en diplomatisk lösning, sa en av tjänstemännen.

Markerad händelse

Israel kallar in reservister för uppdrag i norr

Israel kallar in två reservbrigader "för operativa uppdrag norrut", i vad som kan ses som ett tecken på ytterligare upptrappning i konflikten med Hizbollah i Libanon.

Detta kommer att möjliggöra fortsatta strider mot terrororganisationen Hizbollah, försvaret av staten Israel och skapa förutsättningar för att invånarna i norra Israel kan återvända till sina hem", skriver militären.

Fler än 600 människor har dödats i Israels anfall mot Libanon sedan landet dramatiskt trappade upp insatsen i måndags.

Markerad händelse

Över 50 döda i israeliska luftattacker i Libanon

Minst 51 människor har dödats och 223 skadats i israeliska luftattacker i Libanon under onsdagen, uppger Libanons hälsominister Firass Abiad enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Vi visste inte om vi skulle vakna på morgonen"

Hundratusentals personer har flytt sina hem i södra Libanon för att ta sig till Beirut och kuststaden Sidon. Där tar människor skydd i skolor som har omvandlats till tillfälliga boenden. En del tvingas sova i bilar eller utomhus. Ett antal libaneser har även flytt till grannlandet Syrien.

Den 22-årige studenten Nour Hamad i den libanesiska staden Baalbek säger att hon har levt i skräck hela veckan.

- Vi har tillbringat fyra eller fem dagar utan sömn, då vi inte visste om vi skulle vakna på morgonen, säger hon.

- Ljudet av bombningarna är väldigt skrämmande, alla är rädda. Barnen är rädda och de vuxna är också rädda.

Människor undersöker platsen där där en israelisk raket slagit ner i Jiyeh, en stad på vägen mellan huvudstaden Beirut och staden Sidon. Foto: Mahmoud Zayyat TT/AFP

Tre döda i israelisk attack

Tre personer uppges ha dödats och flera skadats i en israelisk attack nära Byblos norr om Beirut på onsdagen. Det var första gången bergsområdet cirka 25 kilometer norr om huvudstaden träffades under den senaste tidens upptrappade konflikt.

Sammanlagt har 15 personer dödats under onsdagen, enligt Libanon, bland annat i anfall i områden utanför Hizbollahs traditionella fästen.

Fler än 560 människor har dödats i Israels anfall mot Libanon, som trappades upp dramatiskt i måndags, enligt en sammanställning från den libanesiska vården.

Hizbollah avfyrade robot mot centrala Israel

Under natten mot onsdagen skickade Hizbollah i Libanon tiotals raketer mot Israel. Bland annat avfyrade man en projektil med längre räckvidd som föranledde flyglarm i Tel Aviv och centrala Israel. Det är det längsta anfallet Hizbollah har lyckats med under det senaste årets konflikt.

Enligt den israeliska militären sköts roboten ned innan den orsakade någon skada.

Hizbollah hävdar att roboten riktades mot en anläggning i Tel Avivs förorter där den israeliska underrättelsetjänsten Mossad håller till.