Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

ISrael

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Israel framstår som mer delat än någonsin” – Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren på plats i Jerusalem. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT & Jack GUEZ / AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Ny Hizbollah-ledare död i attack

Ytterligare en Hizbollah-ledare har dödats i en israelisk attack. Det är befälhavare Ali Jamal Aldin Jawad. Hizbollah bekräftar att han dödats.

Den israeliska militären säger att Hizbollah kraftigt försvagas i och med attacken.

För en knapp vecka sedan dödades Hizbollahs högsta befälhavare Fuad Shukr i en israelisk attack.

Överblick

Markerad händelse

Drönarattacker mot norra Israel 

Flera drönare och raketer avfyrades under tisdagen från Libanon mot norra Israel. Bland annat träffades ett bostadshus i staden Nahariya i nordvästra Israel, enligt den israeliska militären, IDF. Två lägenheter i höghuset ska ha förstörts i attacken på tisdagsmorgonen, men ingen person skadades, rapporterar Times of Israel.

Den libanesiska, Iranstödda milisgruppen Hizbollah, har tagit på sig ansvaret och hävdar att målet var en israelisk militärbas i området, skriver Times of Israel.

Samtidigt uppger IDF att man attackerat flera Hizbollah-mål, bland annat har man med stridsflyg slagit till mot flera byggnader och posteringar i södra Libanon.

Dagliga eldväxlingar har pågått mellan Israel och Hizbollah sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Dödstalen i Syrien stiger efter attackerna

Dödstalet efter de israeliska räderna har stigit till 25, enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som kallar det "en av de värsta israeliska attackerna" i Syrien på åratal.

Syriska statliga medier anger dock en lägre siffra på 16.

Enligt SOHR riktades anfallen mot en militär forskningsanläggning för kemvapen i Masyaf och andra platser där "Iranstödda miliser och experter stationeras för att utveckla vapen".

Iran kallar det för en "kriminell" attack och förnekar att dess styrkor är där. Även Syrien fördömer angreppen och anklagar Israel för att försöka provocera fram ytterligare eskalering. Israel har inte kommenterat saken.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kleberg: "Uppiskad och nästan desperat stämning"

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg säger att det är en uppiskad och nästan desperat stämning bland demonstranterna i Israel.

– Det beror på att många är direkt anhöriga till gisslantagna eller är en del av den rörelse som sprungit upp kring kraven på att få tillbaka gisslan.

– Det ska även sägas att Israel är en delad nation i det här läget, där anhängare till regeringen fortsatt står bakom deras perspektiv på varför man agerar som man gör.

Parallellt med kravet på ett avtal med terrorstämplade Hamas för att få gisslan fria, säger Kleberg att det finns en oppositionspolitisk riktning. Med krav på att regeringen ska avgå och utlysa nyval.

Flera döda i israeliska attacker i Syrien

Minst fem personer har dödats i israeliska attacker i centrala Syrien, rapporterar statliga medier. 19 personer ska ha skadats och några av dem är allvarligt skadade.

Enligt den statsstyrda nyhetsbyrån Sana uppger det syriska luftförsvaret att man "besvarat ett angrepp som riktat sig mot flera punkter i centrala Syrien".

En motorväg skadades i samband med attackerna och flera bränder utbröt.

Enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet var en av attackerna riktad mot en forskningsanläggning i Masyaf och andra platser där "iranska miliser och experter är stationerade för att utveckla vapen i Syrien".

Israels militär har inte uttalat sig.

SVT på plats i Israel: "Finns ett stort missnöje"

SVT:s Carl Fridh Kleberg befinner sig på plats i Israel. Han berättar att det är något lugnare i landet, efter gårdagens stora protester mot premiärminister Netanyahu,

– Det finns ett stort missnöje, men samtidigt finns det
opinionsundersökningar som visar att regeringspartiet Likud trots allt har tagit sig tillbaka efter betydligt lägre siffror sedan 7 oktober-attacken. Det finns också ett stort stöd för kriget i Gaza, säger han i Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Professorn: "Ett djupt splittrat Israel"

Under lördagen samlades hundratusental demonstranter i Israel. Främst i Tel Aviv. Demonstranterna krävde vapenvila och att gisslan släpps fri.

– Frågan är hur mycket demonstrationerna påverkar regeringen att tillmötesgå deras krav, säger Karin Aggestam, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet och föreståndare för Centrum för Mellanösternstudier, i Aktuellt.

Hon menar att många israeler känner sig svikna och saknar förtroende för att regeringen gör allt den kan för att frita gisslan.

– Här ser vi ett förtroende som har kollapsat. Israel är ett djupt splittrat land och man är inte överens om vilken typ av stat Israel ska vara.

46 miljoner för att hjälpa strandade palestinier

Röda halvmånen i Qatar och FN:s hjälporgan UNRWA har beslutat om ett stöd, på motsvarande drygt 46 miljoner kronor, till palestinska sjukvårdare och patienter, skriver man på X.

Pengarna ska enligt organisationerna gå till "att hjälpa 4 400 arbetare och patienter från Gaza som är fast på Västbanken".

Uppgifter: 33 dödade i Gaza på ett dygn

Israeliska attacker mot Gazaremsan har dödat 33 palestinier och skadat ytterligare 145 under den senaste 24-timmarna, enligt hälsodepartementet i Hamasstyrda Gaza, rapporterar Al Jazeera.

Gazas civilförsvar, som främst arbetar med att släcka bränder och rädda människor ur rasmassor, meddelade på söndagen att dess biträdande direktör dödats, skriver The Guardian.

Enligt uppgifterna ska mannen, och delar av hans familj, omkommit i ett flyganfall mot flyktinglägret i Jabalia, i norra Gaza.

Enligt hälsodepartementet har minst 40 972 människor dödats i israeliska attacker mot Gaza sedan den 7 oktober förra året, skriver Reuters.

Foto: Eyad Baba/AFP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Undersökning: 7 av 10 kräver Netanyahus avgång

Under lördagskvällen protesterade över en en halv miljon israeler mot premiärminister Benjamin Netanyahus hantering av kriget i Gaza. I ett tv-sänt tal bad han senare om ursäkt.

En färsk opinionsundersökning visar att 7 av 10 israeler anser att Netanyahu bör avgå vid nästa val.

– Vi ser att folk återvänder till de politiska läger som de tillhörde före kriget. Men de som är emot Netanyahu, som är en majoritet, är argare, mer mobiliserade och mer desperata, säger opinionsforskaren Dahlia Scheindlin.

Läs hela artikeln här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel: Flera döda vid gränsen till Jordanien

Tre personer har skjutits till döds vid gränsövergång mellan ockuperade Västbanken och Jordanien, uppger israelisk räddningstjänst enligt AP.

En misstänkt gärningsperson ska ha dödats av polis.

"Det finns flera skadade på platsen, och gärningsmannen har neutraliserats," sa israelisk polis i ett uttalande som citeras av
Al Jazeera.

Alla gränsövergångar till Jordanien har stängts med anledning av händelsen, rapporterar Haaretz.

Jordaniens myndigheter utreder händelsen, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå Petra som citeras av TT. Gränsövergången används av palestinier, israeler och internationella turister.