Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

En ambulans står parkerad på en gata, omgiven av en folksamling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Janzon, sprängämnesexpert, om hur personsökarna och radioenheterna förvandlats till vapen. Foto: Reuters.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Flera dödade i flygräd Libanon

Minst sex personer har dödats och tre skadats i en israelisk flygräd mot ett bostadshus i södra Libanon, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till den libanesiska hälsomyndigheten.

Spänningarna i regionen har ökat betydligt efter attacken mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna den 27 juli, där tolv barn dödades.

Bara dagar därefter dödades en Hizbollahledare i Beirut som av Israel pekats ut som ansvarig för dådet.

Överblick

Utrikesreporter Stina Blomgren och fotograf Pernilla Edholm står på en gata i Beirut.
Utrikesreporter Stina Blomgren och fotograf Pernilla Edholm är på plats i Beirut. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Oro i både Libanon och Israel: "Skräcken sprider sig"

Samir Abu Eid, Mellanösternkorrespondent, befinner sig i Tel Aviv. Han berättar att många israeler nu är på helspänn.

- Israel har flyttat trupper från söder till norr. Många här är undrar om Israel kommer gå in med marktrupper i Libanon, säger han och fortsätter:

- Skulle det bli ett fullskaligt krig är många oroliga för att det skulle kunna bli ett större regionalt krig eftersom Hizbollahs närmsta allierade är Iran.

SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren är på plats i Beirut och berättar att många där är oroliga.

- Alla vi har talat med vill absolut inte att det inte ska eskalera till krig med marktrupper. Det är det man oroar sig för.

WSJ: "USA tror inte på vapenvila innan valet"

USA tror inte att det blir någon vapenvila mellan Israel och Hamas innan det amerikanska presidentvalet. Det rapporterar The Wall street journal. Dock kommer USA fortsatt att uppmuntra samtal.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anhöriga efter attacken: Ska strida igen  

För två dagar sedan stod Zeinab på balkongen och såg sin man falla ihop nedanför.

Han är medlem i Iranstödda Hizbollah och bar en av de personsökarna som exploderade runtom i Libanon. Nästan 3 000 skadades. Många av de som bar sökarna var medlemmar i Hizbollah.

Hizbollah har lovat att hämnas för vad de ser som en israelisk attack.

Zeinab, som väntar på att hennes man ska opereras utanför Beiruts universitetsjukhus, säger att hon hoppas att hennes man ska bli frisk snart så att han kan delta i striderna. Det gör även hennes svärmor.

“Även om min son kommer att förlora sina ögon kan han fortsätta med sina händer”, säger hon.

Markerad händelse

Uppgifter: IDF tar in afrikanska asylsökande

Israel uppges rekrytera afrikanska asylsökande till uppdrag i Gaza, i utbyte mot löften om permanenta uppehållstillstånd. Det enligt uppgifter till tidningen Haaretz.  

En anonym källa berättar för tidningen om hur rekryteringsprocessen går till. Personen valde senare att inte gå med i militären, bland annat på grund av riskerna och den korta utbildningen.

Tillvägagångssättet har fått intern kritik som tystats ner, säger militärkällor till Haaretz.

Runt 30 000 afrikanska asylsökande bor i Israel, skriver tidningen.

Markerad händelse

Försvarsministern: Fortsätter operationer mot Hizbollah 

Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah utlovade på torsdagen hämnd för de koordinerade attackerna som orsakat en våg av explosioner i Libanon de senaste dagarna. Han pekar ut Israel som skyldigt.

Israel har ännu inte kommenterat attackerna, men försvarsminister Yoav Gallant säger på torsdagskvällen att man kommer att fortsätta angripa Hizbollah och upprepar onsdagens budskap att en ny fas av kriget pågår.

“Hizbollah känner sig jagade och våra militära operationer kommer att fortsätta”, säger han under ett möte med flera IDF-chefer, rapporterar Times of Israel.

Markerad händelse

WHO: Vården i Libanon akut pressad

Tisdagen och onsdagens koordinerade attacker pressar Libanons redan bräckliga sjukvård mycket hårt. Det säger Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

WHO donerar nu genom samarbete med runt 100 sjukhus blod och utrustning för akutvård till Libanon, säger han enligt BBC.

SVT Nyheter har pratat med sjuksköterskan Elie Msallem som jobbar på akutmottagningen på ett sjukhus i Beirut. Han vittnar om hur det vällde in patienter utan ögon och andra kroppsdelar på en redan full akutmottagning.

IDF: Två soldater dödade i attacker

Två israeliska soldater har dödats i Hizbollah-attacker nära gränsen mot Libanon. Det meddelar IDF på torsdagskvällen.

Enligt israelisk media dödades en av soldaterna i en drönarattack, och en soldat dödades när antitankvapen avfyrades från Libanon över gränsen till Israel.

Borrell fördömer attack med personsökare

EU:s utrikeschef, Josep Borrell, fördömer veckans attacker mot Hizbollah där kommunikationsutrustning exploderade i koordinerade attacker.

Han säger att vem det än är som ligger bakom så är syftet att "sprida terror i Libanon".

Även Spaniens utrikesdepartement fördömer attackerna och uppmanar till "återhållsamhet från alla aktörer" för att undvika eskalering av våldet.

FN och organisationen Human Rights Watch kräver att en utredning tillsätts och har sagt att det är av yttersta vikt att civila föremål inte görs till vapen.

Hizbollah-toppar ska ha använt andra personsökare

Ingen i toppskiktet av Hizbollah har använt den typ av personsökare som exploderade i tisdags, säger shiamilisen Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah i sitt tal på torsdage – hans första ord efter attackerna.

Han medger att explosionerna inneburit ett hårt slag mot Hizbollah men att styret och kontrollen av gruppen inte påverkats.