Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

ISrael

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Israel framstår som mer delat än någonsin” – Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren på plats i Jerusalem. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT & Jack GUEZ / AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Kristersson (M): Stridsvagnar i Rafah "oroande"

Det är mycket oroande att Israel under dagen gått in med stridsvagnar i Rafahs stadskärna, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på X under tisdagskvällen.

"Vi är många som ser stora risker för ytterligare civila dödsfall, som vid söndagens attack vid ett tältläger", fortsätter Kristersson.

"Sverige och EU förväntar sig att Israel följer Internationella domstolens beslut och avbryter offensiven i Rafah för att skydda civila."

I fredags beordrade Internationella domstolen i Haag (ICJ) Israel att stoppa sin militära offensiv i Rafah.

Överblick

Uppgifter: Amerikansk medborgare dödad på Västbanken

Palestinska medier uppger att en kvinna med amerikanskt medborgarskap dödats av Israels militär på Västbanken, skriver Times of Israel.

Enligt nyhetsbyrån Reuters deltog kvinnan i en protest mot bosättningarna.

Två läkare uppger för AP att en amerikansk kvinna blivit skjuten och att hon dog på sjukhuset.

Varken IDF eller USA har kommenterat uppgifterna.

Markerad händelse

Över hälften av barnen i Gaza har vaccinerats mot polio

Fler än 348 000 barn i Gaza har nu vaccinerats mot polio, enligt siffror från Unicef. Det motsvarar mer än hälften av de 640 000 barn under tio år som ska vaccineras i den kampanj som ägt rum i det krigshärjade området den senaste veckan.

Målet är att minst 90 procent av alla barn ska vaccineras mot sjukdomen, som börjat spridas i Gaza. Först vid den vaccinationsgraden kan utbrottet stoppas, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Israel och Hamas har enats om eldupphör i åtta timmar om dagen i de områden där vaccinationen pågår.

Läs mer om vaccinationskampanjen i artikeln.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: IDF har lämnat Jenin

Efter tio dagars intensiva insatser har Israels militär nu dragit sig tillbaka från staden Jenin på Västbanken, rapporterar medier i området. Offensiven mot militanta palestinier beskrivs som försvarsmakten IDF:s största någonsin på den ockuperade Västbanken.

Enligt Palestinska myndigheten har över 20 palestinier dödats. IDF:s beskrivning är att ett 30-tal milismän dödats, däribland extremistiska Hamasledare i Jenin samt Islamiska Jihads överhuvud i Tulkarm.

Gazakriget har inneburit kraftigt höjda våldsnivåer även på Västbanken. Hundratals människor har dödats, och runt 5 000 palestinier har gripits.

Hör boende på Västbanken i klippet.

(TT)

Andra fasen av vaccinationen – Rädda barnen på plats

Poliovaccinationen i Gaza är inne i sin andra fas. Rädda barnen är på plats.

– De första rapporterna visar att vi lyckats bra och nått de antalet barn vi hoppats på. Men det är fortfarande tidigt in i en komplex situation, säger Rachael Cumming, insatsledare på Rädda barnen och på plats i Deir al-Balah, i Morgonstudion.

Samtidigt påpekar hon att de underliggande orsakerna till utbrottet – saker som dåligt vatten och den sanitära situationen i stort – inte är löst.

– Vi är mycket oroade. Vintern är snart på väg och regnet kommer att komma vilket ökar risken för sjukdomsutbrott bland barn, säger Rachael Cumming.

WHO:s mål är att vaccinera 340 000 barn i den andra fasen. Enligt Världshälsoorganisationen krävs en vaccinationsgrad på 90 procent för att stoppa utbrottet och förhindra spridning.

Markerad händelse

Blinken: Ansvaret ligger i bådas händer

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att det åligger både Israel och Hamas att säga ja till återstående frågor för att nå ett avtal om vapenvila i Gaza.

Nästan 90 procent av avtalet är överenskommet, men det återstår kritiska frågor där det finns luckor, inklusive frågan om den så kallade Philadelphi-korridoren i södra kanten av Gaza som gränsar till Egypten, sade Blinken vid en pressträff.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i dagarna upprepat att man inte kommer att släppa kontrollen över korridoren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN-arbetares film visar förödelsen i Khan Yunis

En ny film som från en FN-medarbetare visar förödelsen i staden Khan Yunis i södra Gaza där poliovaccin ska börja distribueras till barn under torsdagen.

FN-medarbetaren Louise Wateridge uppger att över 1 000 sjukvårdare står redo att ge vaccin till 200 000 barn under 10 år.

– Svårt att beskriva engagemanget hos teamen som jobbar under dessa förutsättningar, skriver hon i inlägget med filmen på plattformen X.

Kistor täckta med israeliska flaggor i Tel Aviv. Offren ska vara 27 personer som suttit gisslan i Gaza. Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT
Kistor täckta med israeliska flaggor i Tel Aviv. Offren ska vara 27 personer som suttit gisslan i Gaza. Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT
Markerad händelse

Amnesty: Ytterligare krigsbrott bör utredas

Israels utvidgning av den så kallade “buffertzonen” vid gränsen i östra Gaza, bör utredas som krigsförbytelser, det menar organisationen i en ny rapport.

Enligt rapporten ska civila byggnader, hela stadsdelar och jordbruksområden ha blivit jämnade med marken. Även skolor och moskeér har blivit drabbade.

”Vår analys visar på ett mönster längs Gazas östra yttergräns som är förenligt med en systematisk förstörelse av ett helt område. Dessa hem förstördes inte som ett resultat av intensiva strider. Snarare raserade den israeliska militären medvetet marken efter att de hade tagit kontroll över området.”, säger Erika Guevara-Rosas, Amnesty, i rapporten.

Raserade hur och människor som packat sina tillhörigheter på en vagn.
Människor går mellan de förstörda byggnaderna i östra Gaza. Foto: Mohammed Saber/TT
Markerad händelse

IDF: Attack mot kommandocentral 

Tidig torsdagsmorgon har israelisk militär slagit till mot vad de kallar för en kommandocentral, som ska ha använts av både Hamas och islamiska Jihad. Attacken ska ha ägt rum i den humanitära zonen i Deir al-Balah i Gaza, enligt IDF. Det rapporterar Haaretz.

Under attacken ska “nödvändiga åtgärder för att skydda civila” ha tagits, enligt ett uttalande från IDF.

Samtidigt framkommer obekräftade uppgifter om att minst fem civila har dödats i en attack utanför al-Aqsasjukhuset i samma område, det rapporterar The Guardian.

Markerad händelse

Hamas: Behövs inga nya förslag

Hamas säger att det inte finns något behov av nya förhandlingsförslag om vapenvila i Gaza. Istället bör Israel pressas att gå med på den amerikanska plan som den islamistiska gruppen redan har accepterat.

Man hävdar också att Netanyahu är ute efter att förhindra ett avtal - något Hamas tidigare beskyllt honom och Israel för att göra.

"Vi varnar för att gå in i Netanyahus fällor", säger terrororganisationen enligt ett uttalande.

USA väntas snart lägga fram ett nytt förslag om vapenvila, enligt källor till Reuters. Senast de lade fram ett förslag var i juni och det är det förslaget Hamas hänvisar till.