Brasiliens nye president Jair Bolsonaro till höger i bild. Foto: Leo Correa/Eraldo Peres/AP/TT

Högerns Bolsonaro blir Brasiliens nye president

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulisten Jair Bolsonaro har vunnit presidentvalet i Brasilien.

– Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans, sa han i sitt segertal.

Jair Bolsonaro fick 55,2 procent av rösterna och hans motståndare, arbetarpartiet PT:s Fernando Haddad fick 44,8 procent.

– Vi står på Copacabana i Rio och det är fyrverkerier och många som skriker Bolsonaros namn. Det finns en stor glädje i det lägret. Sedan finns det också de som är rädda för Bolsonaro och hans retorik, säger SVT:s utrikeskorrespondent Tigran Feiler.

Anses kontroversiell

Jair Bolsonaro har en militär bakgrund och är vapenförespråkare. Han är emot abort, samkönade äktenskap och genuspedagogik i skolan.

Han anses kontroversiell av vissa, då han har uttalat sig homofobiskt och sexistiskt.

– Men många är missnöjda med de etablerade partierna och hur arbetarpartiet PT styrt landet under 13 år. De är missnöjda med hur partiet skött ekonomin och det har varit flera korruptionsskandaler kopplade till PT, så många röster är anti PT-röster, säger Tigran Feiler.

Segertal på valkvällen

I sitt segertal på kvällen gav den nye presidenten ett löfte:

– Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans.

Fernando Haddad accepterade snabbt förlusten och sa att han kommer att ta ansvar som en del i oppositionen.

Sex vallöften som tog Bolsonaro till seger

Brottsbekämpning

Lag och ordning har legat högt på agendan. Brasilien hade förra året närmare 64 000 mord, vilket Bolsonaro bland annat skyllt på politikernas fokus på mänskliga rättigheter. Han vill i stället lätta på vapenreglerna för att fler brasilianare ska kunna försvara sig, se soldater patrullera på gatorna och ge poliserna ökade möjligheter att skjuta misstänkta brottslingar.

Privatiseringar

Jair Bolsonaro har lovat att sälja ut en del statliga tillgångar. Det har bland annat spekulerats i eljätten Eletrobras (Centrais Elétricas Brasileiras) och oljeföretaget Petrobras, men några tydliga besked har inte getts.

Förändrad utrikespolitik

Den nye presidenten har liknats både vid USA:s Donald Trump och Filippinernas Rodrigo Duterte. Klart är att valet av Bolsonaro antagligen innebär ett skifte i landets utrikespolitik. Kina har på senare år vuxit fram som landets viktigaste handelspartner, men Bolsonaro har varit kritisk mot en del kinesiska investeringar i landet, inte minst på energisidan. I stället har han hyllat Trump, och sagt att ett mål är att förbättra relationerna med USA. Han har också haft en pro-israelisk framtoning och vill flytta Brasiliens ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, och stänga palestiniernas beskickning i Brasília, enligt Reuters.

Korruptionsbekämpning

Högernationalisten Bolsonaro har haft medvind i valrörelsen i spåren av de korruptionsskandaler som de senaste åren svept igenom det politiska maktskikten. Bolsonaro uppmuntrar till fler utredningar och har lovat att sätta stopp för kohandeln mellan regeringen och politiska partier.

Stödja jordbrukare och gruvnäringen

Bolsonaro har vunnit stöd av den mäktiga jordbrukslobbyn i Brasilien med löften om att gynna jordbruks- och gruvnäringen, bland annat vill han tillåta gruvnäring i områden som skyddats till förmån för urinvånare. Enligt Time har han bland annat lovat att lätta på reglerna för att göra stora områden av Amazonas tillgängligt för skövling till förmån för jordbruksland, och minska miljömyndigheten Ibamas inflytande.

Frihandelsförespråkande

Mycket av uppmärksamheten kring Jair Bolsonaro har handlat om hans kontroversiella uttalanden. Men han är uppskattad av de finansiella marknaderna, där han ses som en förespråkare för frihandel, med löften om stora pensionsomläggningar, privatisering och sänkta skatter. Kritiker anser dock att löftena till stora delar är substanslösa. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.