Till höger syns Nordkoreas kärnvetenskapliga forskningscenter i Yongbyon som det såg ut 2008. Sedan dess har mycket hänt. Infrastrukturen i forskningscentret fortsätter utvecklas, trots Trumps möte med Kim Jong-Un, enligt 38 North. Foto: Evan Vucci/TT/Arkiv

Bilder tyder på att Nordkoreas kärnvapenprogram fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Nya satellitbilder uppges visa att Nordkorea har fortsatt utveckla sina forskningscenter för kärnvetenskap. Det trots att Donald Trump, efter mötet med Kim Jong-Un, slagit fast att Nordkorea inte längre är ett kärnvapenhot.

– Vi måste fortsätta förhålla oss skeptiska till att Nordkoreas kärnvapenprogram skulle ha förändrats drastiskt, säger Adam Mount vid Federation of American Scientists, till CNN.

Satellitbilderna har analyserats av 38 North. Det är en del av John Hopkins-universitetet i USA. De har flera gånger tidigare kommit med avslöjanden om Nordkoreas kärnvapenprogram.

De nya bilderna visar att Nordkorea har gjort snabba förbättringar av infrastrukturen vid landets kärnvetenskapliga forskningscenter i Yongbyon. Det är en anläggning som, enligt 38 North, tar fram material till Nordkoreas kärnvapen.

Nordkorea-krisen

”Betydelsefull kunskap”

Bilderna är från den 21 juni, alltså efter mötet mellan Donald Trump och Kim Jong Un. Enligt 38 North hade arbetet påbörjats redan innan stormötet – men de poängterar samtidigt att det även har fortsatt efteråt. Mötet mellan de två ledarna verkar alltså inte ha haft någon omedelbar effekt på Nordkoreas kärnvapenprogram.

– Att det inte varit någon förändring är faktiskt ganska betydelsefull kunskap. Det här är fortfarande en aktiv anläggning som producerar plutonium för Nordkorea, säger Jeffrey Lewis, professor vid Middlebury Institute of International Studies till CNN.

Pompeo försvarar Trump-uttalande

Direkt efter mötet med Kim Jong-Un slog Donald Trump fast att Nordkorea inte längre är ett kärnvapenhot. USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, vill inte gå så långt när han själv får frågan nu under veckan.

– Jag är säker på att det han menade var att vi hade fått ner hotnivån. Jag tror inte det är någon tvekan om det. Vi tog ner spänningsnivån, säger han enligt CNN.

”Vi måste förhålla oss skeptiska”

Kritiker fortsätter nu att betona att Kim Jong Un under mötet med Trump inte gav några som helst löften om att avveckla kärnvapenprogrammet. Samtidigt som Trump med sina kommentarer medvetet verkar försöka få det att se ut som att mötet hade en större innebörd än det i praktiken verkar ha haft.

– Vi måste fortsätta förhålla oss skeptiska till att Nordkoreas kärnvapenprogram skulle ha förändrats drastiskt, säger Adam Mount vid Federation of American Scientists, till CNN.

Han fortsätter:

– Allt som har hänt sedan årets början tyder på att Pyongyang försöker utnyttja diplomatin till sin fördel, bland annat genom att fortsätta att förbättra sitt vapenarsenal. Att sluta med en tydligt definierad lista av vapenaktiviteter bör vara det första steget i förhandlingarna framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet