En mörkklädd person står utomhus i kvällsmiljö, troligen framför en betydelsefull byggnad som är delvis upplyst i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick om frågeformuläret som Reuters tagit del av. Foto: SVT

Här är frågorna om Ukraina som USA vill att Sverige svarar på

Uppdaterad
Publicerad

USA vill ha svar från Europa när det gäller säkerhetsgarantier för Ukraina vid en fredsuppgörelse.

En rad frågor har skickats ut till Europas regeringar, bland annat vill USA veta hur många soldater och vilken utrustning länderna kan skicka till Ukraina.

I Europa finns, enligt uppgifter, en oro att redan nu dela med sig av den här typen av information.

USA menar att Europa ska ta ett stort ansvar när det gäller att upprätthålla Ukrainas säkerhet vid en kommande fredsuppgörelse. USA har skickat ut ett frågeformulär till europeiska länder för att ta reda på detaljer om vad länderna kan ge för säkerhetsgarantier till Ukraina.

– Det här kommer att tvinga européerna att tänka, sedan är det upp till européerna att bestämma om de faktiskt svarar på frågeformuläret, eller om de svarar på det tillsammans, säger Finlands president Alexander Stubb till Reuters.

Kriget i Ukraina

Dokument med sex punkter

Begäran från USA skickades, enligt Finanical Times, ut tidigare den här veckan och kommer inför den turné till europeiska huvudstäder som Trumps Ukrainasändebud Keith Kellogg nu ska ge sig ut på.

Dokumentet består, enligt Reuters, av sex punkter och innehåller bland annat frågor om vad Europas länder kan göra för att skärpa restriktionerna mot Ryssland och vilka eventuellt nya sanktioner som kan införas.

Natos generalsekreterare Mark Rutte sade till Financial Times på lördagen att han själv inte hade sett frågeformuläret, men att Europa oavsett USA:s begäran måste vara tydliga med hur man kan öka sina ansträngningar och gemensamt komma fram till det.

Oro att dela detaljer

Många europeiska regeringar är, enligt källor till Financial Times, oroliga över att redan nu ge detaljerade svar till USA om vapen, stöd och fredsbevarande trupper.

”Den allmänna känslan är att det här är en bra övning när det gäller att tänka på vad var och en kan erbjuda, men att svaret till USA bör vara kollektivt”, säger en källa till tidningen.

V: ”Vore märkligt att ge”

Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson och ledamot i riksdagens Natodelegation, har inte sett USA:s frågor men tycker att Sveriges svar bör vara synkroniserat med andra länder.

– Det vore lite märkligt att ge väldigt specifika uppgifter i det här läget, säger han och pekar på att det inte finns ett fredsavtal ännu.

SVT Nyheter söker försvarsminister Pål Jonson (M).

USA:s sex frågor till Europa

USA vill veta:

1. Vad de europeiska länderna tycker är en säkerhetsgaranti eller försäkran som kan fungera som en tillräcklig avskräckande faktor för Ryssland, samtidigt som den säkrar en varaktig fred.

2. Vilka länder som kan vara med i ett sådant här upplägg och om respektive land är villigt att skicka fredsbevarande styrkor till Ukraina.

3. Vad den nödvändiga storleken på en fredsbevarande styrka är samt hur, var och hur länge en sådant styrka skulle sättas in.

4. Vilka åtgärder USA ska vara beredda att ta till om Ryssland angriper fredsbevarande styrkor från Europa.

5. Vilka, om några, krav på amerikanskt stöd som är nödvändigt för deltagande i ett sådant här säkerhetsarrangemang. Och specifikt, vilka kortsiktiga och långsiktiga resurser som kommer att krävas från USA.

6. Vilka ytterligare förmågor och utrustning som varje land kan ge till Ukraina för att förbättra förhandlingspositionen och öka trycket på Ryssland.

Källa: Nyhetsbyrån Reuters, som har tagit del av dokumentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet