Länder i Europa med hårda restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

En rad europeiska länder har skärpt restriktionerna på grund av den ökande smittspridningen.

Här är några av länderna med hårdast restriktioner just nu.

Nederländerna

Nederländerna inför återigen lockdown från och med 19 december. Nästan alla verksamheter i samhället stänger ner, utöver de som är samhällskritiska. Restriktionerna gäller över jul och åtminstone till 14 januari. Det innebär att restauranger, butiker, frisörer, gym, caféer, museer måste stänga.

Alla ska stanna hemma så mycket som möjligt och jobba hemifrån. Max fyra personer får bjudas hem per dag.

Norge

Skärpta restriktioner gäller sedan den 16 december. Alla som kan ska jobba hemifrån och alla uppmanas minska antalet sociala kontakter. Det är också stopp för alkoholservering på uteställen.

Max tio gäster i hemmet utöver hushållsmedlemmarna tillåts, men runt jul- och nyår tillåts 20 personer.

Vuxna uppmanas att ställa in planerade fritidsaktiviteter i grupp. 

Högst 20 personer tillåts vid offentliga inomhusarrangemang utan fasta sittplatser och 50 personer tillåts där det finns fasta sittplatser. 

Danmark

Förslag om skärpta restriktioner presenterades på fredagen och beslut fattas inom kort. Förslaget innebär stängning av till exempel kasinon, nöjesparker, konferenslokaler och biografer.

Krav på coronapass vid fjärresor med kollektivtrafik införs och serveringsställen tvingas hålla stängt mellan klockan 23–05. Alkoholförsäljning förbjuds klockan 22–05.

Kravet på att bära munskydd utökas till flera verksamheter, till exempel gudstjänster och körskolor.

Det införs också rekommendation om hemarbete och begränsade sociala kontakter.

Österrike

I Österrike öppnar restauranger, hotell och kaféer igen den 20 december, och det innebär slutet på den omfattande nedstängning som Österrike befunnit sig i sedan november.  

Restauranger och kaféer måste ändå tillsvidare stänga klocka 23, och barer och nattklubbar tvingas fortsatt hålla stängt. 

Vid besök på till exempel gym, hotell, biografer och museer är det krav på att visa upp ett intyg för att man tagit ett godkänt vaccin, testats negativt för covid-19 eller återhämtat sig från en covid-infektion.

Lettland

Lettlands regering beslutade i höstas om nationellt nödläge från den 11 oktober och tre månader framåt. 

Endast vaccinerade och tillfrisknade personer får komma in på restauranger, shoppingcenter och butiker som anses icke-nödvändiga.

Öppettiderna för affärer har kortats och alla som kan rekommenderas jobba hemifrån. Det är också obligatoriskt med munskydd i skolorna. Den som inte följer restriktionerna riskerar böter.

Tyskland

Från och med 2 december är det krav på att vara fullvaccinerad för att besöka butiker, restauranger eller event i Tyskland, det räcker inte att ha ett negativt covidtest. Undantag råder för matvarubutiker och apotek.

Inom kollektivtrafiken krävs negativt covidtest eller vaccinationsbevis. Munskydd krävs på alla kollektivitrafiksresor.

För ovaccinerade gäller att man inte får träffa fler än två personer från ett annat hushåll. Tyska regeringen vill införa krav på vaccinering, men frågan har ännu inte avgjorts av parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet