Coronarestriktioner på resan – det här gäller för populära semestermålen

Uppdaterad
Publicerad

Bokningstrycket har varit skyhögt på utlandsresor i jul. Men den ökade smittspridningen har lett till ny virus-oro och varningar för lockdowns runt om i världen. Det här gäller i de populäraste turistländerna.

Samtidigt som julen närmar sig har smittspridningen på nytt tagit fart i världen. Flera länder har den senaste månaden infört nya restriktioner och vissa, som Österrike, har även haft nestängningar. På fredagen aviserade även Danmark en omfattande lockdown.

UD, som den 1 oktober hävde reseavrådan till samtliga länder kopplat till pandemin, manar till försiktighet och vaksamhet vid planerade utlandsresor.

Bland de större resebolagen märks ännu ingen större frekvens av avbokningar men både TUI, Ving och Apollo vittnar om en minskning av nybokade vinterresor.

– Vi ser en inbromsning i antalet nybokningar för vintern, säger Claes Pellvik kommunikationschef på Ving.

Adam Györki, kommunikationschef på TUI, uppger att det har förekommit något fler avbokningar till följ av omikron. Han betonar dock att arbetet fortsätter som under hela pandemin vad gäller att följa restriktioner på plats.

– Det kommer in färre bokningar nu än vad det gjorde för ett par veckor sedan, den effekten ser vi, säger han.

Thailand och Kanarieöarna har varit populära, och enligt resebolagen, relativt trygga resmål under årets julhelg. Men samtliga flaggar för att läget kan förändras på plats.

– Mycket kommer sannolikt vara som tidigare under pandemin då de resmål vi reser mest till har haft bra rutiner under en längre period. Men restriktioner kan ändras. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad på vad som gäller precis när du ska resa, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Här är restriktionerna som gäller på vanligaste resmålen

Thailand

Undantagstillstånd råder i Thailand och gäller till och med 31 januari 2022. Flyg går mellan Sverige och Thailand men med vissa begränsningar.

Från den 22 december infördes återigen karantänskrav för att resa till landet. Utländska resenärer måste därmed sitta i karantän mellan sju och tio dagar.

Mellan 1 november och 22 december togs karantänkravet bort för fullvaccinerade resenärer från ett urval av länder, däribland Sverige. Förutsättningen var att resenärerna var fullvaccinerade och testade negativt under sitt första dygn i Thailand under landets så kallade ”testa och res”-regler. En annan variant som kallas för ”sandlådan” har inneburit att turister får komma in i landet under premissen att de bara befinner sig i ett avgränsat område de första sju dagarna.

Nu har undantagen tagits bort och karantän krävs återigen i hela landet förutom på turistön Phuket, där man fortsatt godkänner ”sandlådan”.

De som redan registrerat sin resa under ”testa och res”-reglerna eller ”sandlådan” kommer fortfarande att få resa in i landet under de premisserna.

Beslutet ska ses över igen den 4 januari.

Det råder munskyddskrav i allmänna utrymmen inomhus och utomhus i nästan samtliga provinser. Ett antal provinser har även infört nattliga utegångsförbud. Dessa har dock hävts i Bangkok, Chiang Mai, Krabi, Phuket och Rayong.

Spanien

Samtliga resenärer som kommer till Spanien med flyg eller båt måste fylla i en hälsodeklaration tidigast 48 timmar innan ankomst.

Alla som har fyllt 12 år som reser in från ett land som klassas som riskområde, inklusive Sverige, behöver även visa upp ett vaccincertifikat, testat negativt eller tillfrisknat från Covid-19.

Resenärer som kommer in landvägen behöver inte visa upp en hälsodeklaration. Däremot omfattas passagerare som fyllt 12 år av covid-testkravet/intyg/certifikat om inresa sker via Frankrike. I dagsläget finns inga sådana krav vid inresa från Portugal.

Ett negativt testresultat  får vara max 72 timmar gammalt vid inresa, eller ett av EU godkänt antigentest max 48 timmar gammalt.

Ett intyg på genomgången Covid-19 infektion får vara max 180 dagar gammalt.

Bevis på komplett vaccination ska finnas färdigt senast 14 dagar före inresa.

I de flesta regioner råder restriktioner som bland annat innebär nedstänging eller begränsningar av öppettider för barer, restauranger och andra nöjeslokaler. Det råder även begränsningar för folksamlingar och antalet personer i affärer, restauranger och barer. Det finns även krav på covidintyg vid större evenemang och på krogar. Brott mot restriktionerna kan leda till böter.

Spanska myndigheter rekommenderar att alltid bära munskydd.

Italien

Sedan den 16 december kräver italienska myndigheter att samtliga inresande ska kunna uppvisa ett negativt covid-test. Det gäller även innehavare av EU:s digitala covid-certifikat utfärdat efter vaccination eller friskförklaring. Negativt antigen-test får vid inresa i Italien inte vara äldre än 24 timmar, PCR-test får inte vara äldre än 48 timmar.

För ovaccinerade personer samt personer som inte kan uppvisa ett negativt covid-test ställs krav på fem dagars obligatorisk självisolering. Ett nytt antigen- eller PCR-test behöver genomföras för att kunna avsluta isoleringen.

Bestämmelserna gäller för närvarande till och med den 31 januari 2022.

Bevis ska finnas på slutförd vaccination minst femton dagar efter andra vaccineringsdosen, efter engångsdos för Johnson & Johnson eller för personer som återhämtat sig från covid-19 och där läkare föreskrivit endast en dos. Intygets om friskförklaring från covid-19 får inte vara äldre än 180 dagar. Barn under sex år undantas från kravet på att uppvisa EU:s digitala covid-certifikat.

I Italien råder ett flerta restriktioner där landet har delats upp i olika riskzoner och två olika covid-certifikat. För att kunna gå på resturang, sportevenemang, gym, kulturcentrum, nattklubbar eller vårdhem krävs ett giltigt Super Green Pass. Det krävs även för tillgång till vissa skidanläggningar.

Ett så kallat Basic Green Pass, som motsvarar EU:s covid-certifikat utfärdat efter negativ antigen- eller PCR-test, krävs för bland annat inrikes transporter, hotellövernattningar och tillträde på arbetsplatser.

Personer med en kroppstemperatur över 37,5 grader ska stanna hemma.

Österrike

Från och med 20 december gäller så kallat 2-G-krav för inresa till Österrike och för att vistas i landet.. Inresande måste ha covidbevis om vaccin eller bevis på genomgången infektion. Det innebär att PCR-test inte längre är tillräckligt för att komma in i landet. Personer som av hälsoskäl inte kan vaccineras är undantagna om de uppvisar PCR-test och läkarintyg.

Endast PCR-test som inte är äldre än 72 timmar godkänns. Antigen-test godtas som regel inte längre. Kan giltigt covidbevis inte visas upp måste ett covid-test göra inom 24 timmar från inresa.

Personer med covidbevis behöver inte fylla i Pre-Travel-Clearance och inte gå i karantän efter inresa.

Vaccinationsintyget gäller i högst 270 dagar från vaccineringen. Den tredje dosen gäller i högst 270 dagar.

För barn under tolv år gäller inte 2-G-kravet. Barn mellan 12 och 15 som inte är fullvaccinerade eller har genomgått infektion får vistas i landet om de genomgår PCR-test.

Intyg om genomgången infektion är giltigt i högst 180 dagar. Sjukdom måste vid infektionstillfället ha bekräftats genom ett molekulärbiologiskt test, exempelvis PCR-test. Intyg om antikroppar godtas inte.

Resenärer får resa genom Österrike med bil, tåg eller buss från ett land som Österrike klassar som riskland utan krav på negativt coronatest eller karantän, förutsatt att inget uppehåll görs i Österrike och att utresan kan säkerställas. Detta gäller även flygplatstransit.

I landet finns lokala restriktioner med krav på både vaccinering, PCR-test och genomgången infektion.

Från den 12 december gäller krav på vaccinering eller tillfrisknande från covid-19 för bland annat hotell, restauranger, julmarknader, afterski och skidgondoler.

Frankrike

Den 16 december ändrades inresebestämmelserna i Frankrike. För Sveriges del innebär att fullvaccinerade resenärer kan resa in utan att visa upp negativt covditest.

Temeperatur tas dock vid ombordstigning, den får inte överstiga 38 grader.

Franska skidorter har öppet under säsongen, dock med ett antal restriktioner och krav på coronapass.

Coronapass gäller även på muséer, restauranger, sjukhus, flyg, tåg, bussar, skidliftar, bio samt idrotts- och kulturevenemang för mer än 50 personer.

Mellan 10 december och 6 januari håller nattklubbar stängt. Det är även obligatoriskt att bära munskydd utomhus vid folksamlingar, i kollektivtrafiken, taxi samt inomhus i butiker.

Icke vaccinerade samt barn som har fyllt tolv år, måste visa upp antingen ett negativt covidtest som får vara högst 24 timmar gammalt, alternativt ett tillfrisknandebevis som är minst elva dagar gammalt och högst sex månader gammalt.

För utomeuropeiska franska territorier gäller specifika bestämmelser. Guadeloupe och Martinique har utegångsförbud mellan klockan 19-05, där varnas det även för demonstrationer och folkrörelser.

Restriktioner gäller även på Réunion och Polynesien samt Nya Kaledonien.

USA

USA har hävt inreseförbudet för vaccinerade resenärer. Restriktioner relaterade till covid-19 varierar dock mellan deltstater.  Myndigheten för kontroll av smittspridning har beslutat att alla som reser in i landet måste uppvisa ett negativt covid-test taget innan avresan. Tidpunkten för testet varierer beroende på vaccinationsstatus och ålder. För ytterligare information se respektive delstats hälsomyndighet.

Informationen är inhämtad den 17 december 2021. Råd, rekommendationer och restriktioner kan snabbt ändras, varför UD råder till att alltid läsa på och följa uppdateringar om specifika resmål och platser.

Källa: Sweden Abroad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet