• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ny studie: En av fem reptiler riskerar utrotning

Publicerad

Ett av fem kräldjur slåss för sin överlevnad – i synnerhet krokodiler och sköldpaddor. Det visar den första omfattande studien som har gjorts av tillståndet för över 10 000 reptilarter i världen.

En global genomgång av situationen för 10 196 reptilarter pekar på att över 1 800 av dem (21 procent) riskerar att dö ut om inte skyddsinsatser snabbt sätts in. De klassas som sårbara, hotade eller akut hotade och 31 arter har redan försvunnit för gott, enligt studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Reptiler är hotade över hela världen, men särskilt mycket i Sydostasien, Västafrika, norra Madagaskar, norra Anderna och Karibien.

Jagas och handlas

Sköldpaddor och krokodiler pekas ut som de mest utsatta arterna i studien, 58 respektive 50 procent bedöms vara hotade. Krokodiler dödas för sitt kött eller för att få bort dem från områden där människor bor medan sköldpaddor handlas som sällskapsdjur eller används i traditionell medicin.

En välkänd art i riskzonen är världens största giftorm – den skräckinjagande kungskobran. Den kan bli över fem meter lång och frossar i andra ormar i skogar runt om i Asien, där den hotas av trädfällning och avsiktliga attacker från människor.

– Det är en ikonisk art i Asien och det är så synd att även utbredda arter som denna verkligen lider och är på tillbakagång, säger Cox.

”Inte karismatiska”

Förhoppningen är att studien – som har tagit mer än 15 år att färdigställa – ska rikta strålkastarljuset mot reptilernas öde och visa på hur mycket världen har att förlora om de försvinner.

– Många människor ser inte reptiler som karismatiska. Det har helt enkelt varit mycket större fokus på mer lurviga eller fjäderklädda arter, säger Bruce Young, senior forskare vid den ideella forskargruppen NatureServe och medförfattare till studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.