19 asylsökande eritreaner som ursprungligen kommit till den italienska ön Lampedusa flyger just nu mot Sverige där de ska få sin asylrätt prövad. Eritreanerna som ingår i ett pilotprojekt är de första asylsökande som i enlighet med EU:s nya omfördelningsplan av flyktingar ska flyttas från ankomstländerna Grekland och Italien till andra EU-länder utifrån ett kvotsystem.
”Ett solidariskt EU”
Enligt Italien som tagit emot hundratusentals flyktingar under de senaste åren är det här starten på ett nytt solidariskt Europa. Något som landets inrikesminister Angelino Alfano poängterade under pompa och på flygplatsen i Rom i samband med att flygplanet med de 19 asylsökande eritreanerna lyfte mot Sverige.
– För två år sedan dog fler än 300 personer i havet utanför ön Lampedusa. Då var Italien ensamma med att hantera den värsta flyktingkrisen som någonsin skådats på Medelhavet. Idag två år senare är det här flygplanet som nyss lyft mot Sverige en segersymbol. En symbol som representerar att Europa kan vara både solidariskt och ansvarsfullt, säger Italiens inrikesminister Angelino Alfano.
Tackar Sverige
Sverige är ett av flera länder som ingår i en pilotverksamhet. Under försöksperioden ska länderna bland annat ta fram rutiner för mottagande av asylsökande från Italien. De 19 asylsökande eritreanernas slutdestination blir Luleås flygplats, Kallax. Därifrån körs de asylsökande, 14 män och fyra kvinnor, till Boden och ett ankomstboende där.
– Sverige har accepterat att vara det första landet som i enlighet med EU:s nya omfördelningsprogram kommer att emot människor som flytt krig eller förföljelse i sina hemländer. Jag tackar hela Sverige och inte minst Sverige ambassadör som är här på plats för detta, säger Italiens inrikesminister, Angelino Alfano.
Kontroversiellt beslut
Pilotprojektet sattes igång efter att EU:s ministerråd nyligen beslutat att unionens medlemsstater ska fördela 160.000 asylsökande från Italien och Grekland mellan sig. Förslaget antogs i två steg. Det första steget, som omfattar 40.000 personer, är frivilligt och länder som Ungern och Österrike har valt att inte delta.
Det andra steget, som gäller 120.000 personer, är däremot tvingande för alla medlemsländer eftersom rådet ovanligt nog valde att ”köra över” de länder som var emot beslutet, till exempel Tjeckien och Slovakien.
5.700 till Sverige
När EU har beräknat hur många asylsökande de olika länderna ska ta emot genom omfördelning har man tagit hänsyn till en rad ekonomiska och sociala faktorer samt hur många asylsökande som de olika länderna redan har tagit emot. Överenskommelserna innebär att Tyskland och Frankrike ska ta emot omkring 40.000 respektive 30.000 under två år.
Danmark liksom Storbritannien omfattas inte av EU:s migrationspolitiska beslut, men kommer eventuellt att delta på frivillig basis. Sverige kommer enligt EU:s uträkning att ta emot 5.700 omfördelade asylsökande under två år.