Till vänster visas en närbild av en pressmaskin som komprimerar ett ostronskal. I mitten står en person med händerna i framställning, klädd i en blå jeansjacka. Till höger håller en ostronbricka med en struktur av ojämna ytor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur processen går till när ostronskal blir till designföremål, i klippet ovan. Foto: SVT / Reuters

Här tas ostronskal till vara – blir möbler av ”ostronbetong”

Uppdaterad
Publicerad

När arkitekturstudenten Mooka gick runt på Borough Market i London såg hon stora mängder ostronskal i soporna och fick en idé – att samla in skalen och göra dem till en sorts betong.

Skalen kommer från lokala restauranger och tas till en designstudio där de sedan krossas, sorteras och blandas ihop till en slutprodukt som består av 80 procent ostronskal.

– Vi tog skalen för vi såg potentialen i dem, eftersom de har samma kemiska sammansättning som kalksten, säger Mooka Srisurayotin.

Framsteg

Kalksten är en nyckelråvara i cementproduktion, men när man bryter kalk och sedan värmer upp den i cementugnar släpps mycket koldioxid ut.

Cementproduktionen står för 7 procent av de globala koldioxidutsläppen, enligt forskningsintitutet Rise.

På fler håll i världen försöker man ta tillvara på sådant som vanligtvis brukar hamna i soptunnan. Som i Frankrike där man hittat ett sätt att göra avklippt hår till mulchmattor. Och i Belgien där man samlar in cigarettfimpar som rensas och filtreras och blir isolering.

Skicka gärna in tips på framsteg till: framsteg@svt.se

Framsteg runt om i världen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet