Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De använde den skyddade beteckningen Champagne”. Här tömms över 2 000 ölburkar som enligt tulladministratören Kristian Vanderwaeren strider mot EU:s riktlinjer. Foto: AP

Här vaskar belgiska tullen 2 352 burkar öl

Uppdaterad
Publicerad

En leverans med över 2 000 ölburkar har hamnat i vasken hos tullen i belgiska i Antwerpen. Anledningen? Enligt en slogan ska drycken vara ”ölens champagne” – och det föll inte champagnetillverkarna i smaken.

Enligt reklamen var ölen i fråga ”The Champagne of beers”. Men att kalla en öl för champagne strider mot europeiska bestämmelser eftersom champagne är ursprungsskyddat.

Det innebär att champagne ska tillverkas just i området Champagne och det efter bestämda regler. Champagneindustrins handelsorganisation, Comité Champagne, påtalade detta för tullen som helt enkelt fick hälla ut innehållet i burkarna.

Vaskningen gjordes dock med ”största möjliga miljöhänsyn och burkarna återvanns på ett ansvarsfullt sätt”, enligt tullen.

I klippet kan du se när ”champagne-ölen” förverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.